I løpet av 2011 økte gjennomsnittlig personlig gjeld i Norge til 597.800 kroner. Det viser ferske ligningstall som Intrum Justitia har innhentet fra Statistisk sentralbyrå.

Aldri før har den gjennomsnittlige personlige gjelden i Norge vært høyere enn nå. I løpet av 2011 økte gjelden med hele 5,8 prosent. Gjelden er nå mer enn dobbelt så høy som for 9 år siden.

Asker topper kommunelisten med en snittgjeld på 827.600 kroner. Sola kommune i Rogaland peker seg også ut. Her er den personlige gjelden 809.900 kroner.

Se fullstendig kommunerangering her (NB PDF)

- Økningen har en klar sammenheng med boligprisene, for det er boliglånet som trekker opp for folk flest. Med rekordlav rente og gode utsikter for norsk økonomi, er det grunn til å tro at gjelden vil fortsette å øke, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia til Nettavisen NA24.

Presset boligmarked
Selv om norske husholdninger generelt har grunn til å være fornøyde med utsiktene, kan et opphetet boligmarked føre til at enkelte tar opp mer lån enn de strengt tatt burde.

- Dette gjelder spesielt førstegangsetablerere, som ofte må strekke seg svært langt for å skaffe sin egen bolig. Har man boliglån med en gjeldsgrad under 60 prosent sover man godt om natten. En gjeldsgrad på 85 prosent eller mer er svært høyt, sier hun.

Hvis rentepilene begynner å peke oppover igjen, frykter hun at flere av disse vil få problemer med å betjene lånene sine. Hun råder derfor disse til å vurdere fastrentelån.

- Et lån med fast rente gir forutsigbare låneutgifter. Det går også an å dele opp lånet, slik at du har én del med fast rente og én del med flytende rente, sier hun.

Gjenspeiler boligprisene
Oversikten over gjennomsnittlig personlig gjeld i den enkelte kommune gjenspeiler i stor grad hvor boligprisene er høyest. Listen toppes av Asker, hvor snittgjelden er på hele 827.600 kroner. Nabokommunen Bærum er på tredjeplass med en gjeld på 808.300 kroner.

Også Stavanger og kommunene som ligger rundt oljebyen kommer høyt opp. Sola er nummer to på listen med en snittgjeld på 809.900 kroner. I Stavanger er det tilsvarende tallet 799.300 kroner.

Oslo ligger på niende plass på kommunelisten med en snittgjeld på 742.000 kroner.

Se fullstendig kommunerangering her (NB PDF)