Gå til sidens hovedinnhold

- Nordmenn er selvgode

Den amerikanske ambassadøren mener vi er selvgode, ikke tåler kritikk og mangler arbeidsmoral.

I et hemmelig notat sendt til Washington tar den amerikanske ambassadøren et knallhardt oppgjør med Ola nordmann, ifølge dokumentet som er lekktet via nettstedet Wikileaks, skriver VG.

- Nordmenn tror oppriktig at det er noe arvelig godt ved det å være norsk, og at Norge har en spesiell rolle når det gjelder å fremme fred i verden, skriver USAs ambassadør Benson K. Whitney.

Notatet er skrevet den 10. juni i fjor, ti dager før Whitney ga seg som ambassadør.

Ambassadøren beskriver nordmenn som «selvgode moralister», at vi ikke «tåler kritikk», «mangler arbeidsmoral», «skylder på andre» og han mener at «Norge er en løs kanon».

USA frykter ekstremister i Norge
I rekken av Wikileaks-avsløringer, kommer det onsdag også fram at den amerikanske ambassaden i Oslo for tre år siden advarte Washington mot radikalisering og ekstremisme som kan føre til terrorvirksomhet i Norge, skriver Aftenposten.

I dokumentene fra ambassaden som er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten og Svenska Dagbladet har fått tilgang til, fremgår det at amerikanerne oppfatter norsk politi som på defensiven, ute av stand til å konfrontere de ekstreme miljøene og dårligere rustet i terrorberedskap enn kollegene i Danmark og Sverige.

Den amerikanske ambassaden i Oslo mener Norge kan komme inn på en farlig vei hvis ikke noe gjøres raskt. Unge norskpakistanere som står utenfor arbeidslivet, pekes ut som en risikogruppe. Radikalisering og ekstremisme kan føre til terrorvirksomhet også i Norge.

Advarselen kom i et konfidensielt notat rettet til utenriksminister Condoleezza Rice, CIA og FBI i november 2007. Dokumentet skulle vise seg å være det første i en serie der amerikanerne analyserer muslimer i Norge.

Bakgrunnen for at ambassaden varslet hjemlandet, var arrestasjonen av den senere terrorfrikjente Arfan Bhatti.

- Krekar til Australia
Også Mulla Krekar er omtalt av amerikanerne, i minst 17 dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo, ifølge VG.

Amerikanerne har engasjert seg for å få Krekar ut av Norge, fordi de mener Norgei ikke har maktet å holde kontroll på Krekar.

I et møte i desember i fjor, skal de ha tatt opp muligheten for å sende Krekar, som er utvist fra Norge og anses som en trussel mot rikets sikkerhet, til Australia.

Hevder PST-sjef innrømmet terrorsvikt
Det kommer dessuten fram at daværende sjef Jørn Holme i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), i et hemmelig terrormøte med amerikanerne ifølge ambassaden skal ha innrømmet at Norge verken har fysiske eller tekniske ressurser som må til for å sørge for overvåking.

Det fremgår av et notat forfattet av chargé d?affaires James T. Heg ved den amerikanske ambassaden 28. oktober 2009, etter et møte som ble holdt etter at amerikanerne hadde kritisert PSTs terrorinnsats.

«I møte med den avtroppende PST-sjefen Jørn Holme tok Holme selv opp poenget at Norge ikke har de fysiske eller tekniske ressursene som er nødvendig for å sørge for overvåking, selv i forhold til behov som allerede er identifisert av PST», skrev Heg i notatet.

Jørn Holme sier til Aftenposten at han ikke har møtt personen som har skrevet dokumentet, og at han ut over det ikke har noen kommentar. (©NTB)

(©NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken