Gå til sidens hovedinnhold

- Nordmenn flås av statsbeskyttet bokmafia

Betaler mer enn tre ganger så mye for en bok som svenskene.

Norsk bokbransje er en reinspikket mafia og får mer beskyttelse av staten enn norske bønder, mener bransjeutfordrer Sven Helge Hagen.

I ett intervju med Dagens Næringsliv (DN) peker Hagen på at en pocketutgave av Jo Nesbø koster 49 kroner i svenske dagligvarekjeder. I Norge koster samme bok 169 kroner.

Hagen har forgjeves forsøkt å bryte storforlagenes grep om boksalget. Nå venter han spent på hvordan Konkurransetilsynet vil konkludere i en pågående gransking.

Fra godteri til bøker
Svein Helge Hagen har kompetanse fra Candyking-stativene. Butikkstativer som fikk unger til å doble godterikjøpet sitt i dagligvarebutikken. Hagen vil bruke samme konsept for å utfordre den norske bokbransjen.

Så langt har det gått trått. Forsøket på å hjelpe norske kjøpmenn til å selge pallevis med pocketbøker under merkenavnet Bookstop har strandet. Dermed blir det neppe økt konkurranse om å levere bøker til norske dagligvarebutikker, noe Bladcentralen nærmest har monopol på i dag.

En av konsekvensene er at Sverige har et helt annet prisnivå på pocketbøker. Hos Ica Maxi Stormarknad Lindhagen i Stockholm koster for eksempel Jo Nesbøs «Snømannen» 59 svenske kroner i pocketutgave, eller 49 norske kroner. I Oslo selges pocket utgaven av «Hodejegerne » for 169 kroner.

Oppkjøp styrker monopolet
Hagen forteller til DN at det siste oppkjøpet i bransjen gjør situasjonen nærmest håpløs.

Oppkjøpet han viser til, er Gyldendal og Aschehougs overtakelse av Aller Forlag tidligere i år. Oppkjøpet var ikke det største i kroner og øre, men strategisk svært viktig. Bladcentralen distribuerer nemlig bare bøker for egne eierforlag. Ved å kjøpe Aller Forlag kan Gyldendal og Aschehoug få tilgang til Bladcentralens effektive distribusjonsapparat. Det når ut til cirka 6700 kiosker, bensinstasjoner og dagligvarebutikker.

Med oppkjøpet er alle de største forlagene medeiere. Konkurransetilsynet har bedt om mer informasjon om kjøpet.

- Bokbransjen i Norge er jo en «reinspikka mafia», sier Hagen til DN.

- Den er fritatt for konkurranselovgivning, har faste priser, statlige innkjøpsordninger, fritak for moms og de tre største forlagene eier hver sin bokhandelkjede, Forlagssentralen, bokklubber, nettbutikker, med mer. Det er vel nesten bare norske bønder som er mer beskyttet enn denne bransjen, sier han.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken