Gå til sidens hovedinnhold

- Nordmenn kjører til feil harryland

Nordmenn som reiser til Sverige på harryhandel har et bedre alternativ.

- Nå er det deilig, og ikke minst superbillig, å være norsk i Danmark, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank til Nettavisen NA24.

- Det kanskje beste beviset på det er at nå reiser også svenskene på harryhandel til Danmark, poengterer Setsaas.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Billigere enn i Danmark
Hovedårsaken til at Danmark er billigere enn på lenge for nordmenn er valutaens utvikling. Økonomiske kristider i Europa har til fulle rammet Danmark.

- I disse dager er valutarabatten virkelig i nordmenns favør og vi kan spare svært mange penger på å handle hos danskene. Jeg vil trekke frem kjøp av varer som elektronikk, klær, interiør og andre forbruksartikler som mat og alkoho, som alle er mye billigere enn nordmenns harryhandelland nummer én Sverige.

Enorm svekkelse av danske kroner
Ifølge Setsaas går svensk økonomi godt og det er i dag mindre å tjene på svensehandel enn før.

- Svenskekrona har styrket seg kraftig siden 2009 og det er ikke store rabatter å få sammenlignet med tidligere perioder. Samtidig har danskekrona ikke vært så svak i forhold til norske kroner på flere år og prognoser tilsier at den skal holde seg svak over en lengre periode, sier hun.

Danske kroner har fastkurs mot euro og er med det veldig berørt over utviklingen i eurolandene. Ved årsskiftet 2008/2009 kostet 100 danske kroner 134 norske og var altså vesentlig mer verdt enn vår egen valuta. 22. august i 2012 måtte du kun ut med 98 norske kroner for 100 danske. Svekkelsen er på hele 26,8 prosent.

Til sammenligning ble den norske kronen notert til 88,6 kroner sammenlignet med 100 svenske kroner 24. august 2012. Nyttårsaften 2008 måtte du ut med 90,4 norske kroner for 100 svenske ifølge tall fra Norges Bank. Den norske kronen har altså styrket seg med marginale to prosent mot den svenske.

Studenter nyter godt av situasjonen
- Som utenlandsstudent nyter du godt av forskjellene på valutaene. Som student får du nå mye mer for pengene ved å studere i Danmark. Mottar du lån og stipend fra Lånekassen i Norge, vil valutarabatten gjøre at man sparer mer enn hva medstudenter gjorde for 4 år tilbake. Vurderer du å studere i utlandet for å få språkkompetanse og internasjonal erfaring bør valg av studie være mer prioritert enn valg av studiested /studieland. Valutaer endres hyppig slik at valutarabatten bør ikke alene være avgjørende for valg av studiested, men heller sees på som en fordel.

- Norsk økonomi går godt, og sammenligner vi Norge med landene i Europa er Norge i særklasse. Den norske krona er sterk og mye tyder på at den vil holde seg sterk mot euro en god tid fremover, sier Setsaas som har følgende råd og tips til den som skal til utlandet å handle:

* Skal jeg betale i norske kroner eller i lokal valuta? Ofte viser det seg at kursen er høyere når du velger å betale i norske kroner enn når du velger å betale i lokal valuta. Betal derfor alltid i lokal valuta når du er ute og reiser.

* Husk grensene for fortolling inn til Norge. Besøker du et av våre naboland i mer enn 24 timer, kan du handle for 6000 kroner uten å betale toll, men oppholder du deg kortere enn 24 timer, er grensen kun 3000 kroner.

* Sjekk www.toll.no for mer informasjon om varer som er tollbelagte og hvilke grenser for mye alkohol og tobakk du kan ta med hjem til Norge uten å betale toll og avgifter.

Kommentarer til denne saken