Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn slipper ut mandag

14 personer med norsk tilknytning får mandag slippe ut av Gaza.

Norsk UD fikk søndag kveld melding fra israelske myndigheter om at 14 personer med tilknytning til Norge får slippe ut av Gaza mandag morgen.

- Vi har i mange dager jobbet hardt for å få dette til og nå ser det endelig ut til at vi kommer i mål, sier pressevakt i UD Haakon Svane til Nettavisen.

Skjær i sjøen
Det er imidlertid flere potensielle hindringer i veien.

- Israel har stilt flere krav som må innfris og dreier seg hovedsaklig om at de sikkerhetsmessige forholdene er tilfredsstillende under transport og under grensepasseringen, sier Svane.

De 14 er en del av en større gruppe på 250 personer som alle har tilknytning til land utenfor Gaza. Planen er å krysse grensen til Israel ved Erez.

- Etter kryssingen inn i Israel går ferden videre til Aman i Jordan gjennom grensen ved Allenby - forøvrig samme rute som vi benyttet forrige gang, sier Svane.

Ustabilt telefonett
En forutsetning for at planen skal fungere er at UDs folk får kommunisert med de 14. Dette er blitt vanskeliggjort etter at Israel lørdag gikk til bakkeinvasjon av Gaza.

- Telenettet er av og på hele tiden, men vi håper og tror at vi skal få gitt de nødvendige beskjeder i tide, sier Svane.

- Er det flere personer med norsk tilknytning som oppholder seg i Gaza?

- Vi kan ikke utelukke det og vi jobber hardt for å finne ut av dette, sier Svane.

Flere muligheter
Han opplyser at det vil komme flere muligheter til utpassering den kommende uken.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler