Gå til sidens hovedinnhold

- Norge er involvert i 300-400 «Skah-saker» årlig

Mener det er kjendisstatusen til Skah som gjør at saken har fått oppmerksomhet.

Norge er hvert år involvert i 300-400 «Khalid Skah-saker». Det er bare hans kjendisstatus som gjør at akkurat denne saken har fått så stor oppmerksomhet, mener diplomatiforsker Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Uten det poenget hadde ikke dette blitt noen sak med høy offentlighet. Vi har i utgangspunktet 300-400 slike betente saker i året i diplomatiet. Bare noen få dukker opp i offentligheten, sier Neumann til Aftenposten.

- Svært uheldig

- Er det noe man jobber for på dette nivået, så er det at slike saker ikke skal bli løftet opp dit. Saken går ut over alle statlige aktører, og på alle måter ut over hverdagspolitikken. Dette kan fastslås, uten å si noe om skyld, sier Neumann.

Saken er blitt tilspisset fordi den berører et annet lands territorium, mener han.

- Vil blåse over

- I bunnen handler det om hvorvidt Marokko skal få styre på sitt territorium, eller om Norge kan ta seg til rette fordi mennesker fra Norge er involvert. Dette er en foreløpig siste hendelse i et historisk drama, en eldgammel konflikt, som går tilbake til tiden før dannelsen av stater. Skal reglene følge jorden eller menneskene? Det er typisk at det nå handler om barn. Vi er alle ekstremt opptatt av barn, og vi har forskjellige koder for hvordan vi tar oss av dem. Og som foreldre til barn er vi villig til å gå så vanvittig mye lenger enn i andre sammenhenger, forklarer Neumann.

Han tror imidlertid at stormen rundt saken vil blåse over, men at forholdet mellom Norge og Marokko kan bli kraftig forsuret.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken