Gå til sidens hovedinnhold

Norge er verdens beste land

For femte år på rad har Norge blitt utpekt som verdens beste land å bo i. Her ser du landene på FNs topp ti-liste, og de ti landene som kommer dårligst ut.

Onsdag ble rapporten lagt fram for offentligheten, men allerede i august avslørte UNDP-leder Kemal Dervis at Norge ville toppe rangeringen også i år.


- Det er selvsagt hyggelig for en statsminister å få melding for femte gang at FN anser Norge som verdens beste samfunn å bo i, men det betyr ikke at alt er perfekt, sa statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen den gang.

- Jeg er spesielt opptatt av at vi bekjemper fattigdomsproblemene.
- Også når det gjelder eldreomsorg, barnehagedekning og sykehus har Norge en jobb å gjøre, sa statsministeren.

Femte år på rad
Dette er femte år på rad Norge rangeres som det beste landet å bo i av Human Development-rapporten til FNs utviklingsprogram (UNDP).

Bak Norge kommer Island, Australia og Luxemburg. Niger rangeres som det «verste» landet å bo i etter den såkalte «Human Development Index.» Den årlige listen rangerer land etter en indeks som måler blant annet inntekt, utdanning og forventet levetid.

Topp 10:
1 Norge
2 Island
3 Australia
4 Luxembourg
5 Canada
6 Sverige
7 Sveits
8 Irland
9 Belgia
10 USA

Bunn 10:
168 Mosambik
169 Burundi
170 Etiopia
171 Den sentralafrikanske republikk
172 Guinea-Bissau
173 Chad
174 Mali
175 Burkina Faso
176 Sierra Leone
177 Niger

I rapporten advares det om at verdenssamfunnet trolig vil svikte løftene i Milleniumserklæringen om å halvere fattigdommen i verden innen 2015, med mindre det skjer dyptgripende forandringer. Ifølge rapporten vil 827 millioner mennesker leve i ekstrem fattigdom i 2015, 380 millioner fler enn dersom de internasjonale målene om å halvere fattigdommen skal nås.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken