Gå til sidens hovedinnhold

Norge fryser

På Geilo våknet påsketuristene til minus 29,6 grader.

Sjekk være der du er på Nettavisens værsider.

Så kaldt har det ikke vært på Geilo i hele vinter. Det nærmeste vi kommer er minus 19,9 grader som ble målt 12. desember i fjor. Marsrekorden for Geilo er minus 33 grader.

- Det er bikkjekaldt i hele Norge, og slik ser det ut til å bli utover i neste uke, sier meteorolog Hilde Holdhus i Storm Weather Center til Nettavisen.

Kaldest var det i natt i Kautokeino med minus 32,9 grader, Røros hadde 30,7 grader, Trysil hadde minus 20 grader, Værnes 14,5 og Tynset hadde minus 29,1 grader.

Glem utepilsen
Utepilsen kan Oslo-folk glemme denne påsken. I natt ble det målt minus 10 grader – og resten av dagen vil fortsatt være kald. Faktisk har det knapt vært kaldere i Oslo denne vinteren. I en periode før jul ble det også målt temperaturer på rundt 10 minusgrader.

I går holdt store deler av Sør- og Østlandet på å drukne i snø og vind. Opp til 9.000 husstander var uten strøm i Agder-fylkene etter at store snømengde tok knekken på ledningsnettet.

- I dag er det nydelig vær på Sørlandet – og det vil holde seg pent utover dagen. Det er nok fremdeles noen skyer helt i sør – men dette vil forsvinne etter hvert som lavtrykket trekker seg sørover, sier Holdhus.

- Kle deg godt
Men det er ikke bare i sør det er et fantastisk påskevær – hele landet vil oppleve en rolig værtype de neste dagene – men det blir kaldt – veldig kaldt.

I dag vil nok mange lokkes ut av hytter og lavvoer og begi seg ut på glinsende vintervidder med appelsin i sekken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Folk bør kle seg godt i dag. Det blir lite vind i høyfjellet – men bare en liten bris gjør lufta mye kaldere, sier Holdhus.

Snøskredfare
Etter en dag med mye snø og vind er snøskredfaren stor i fjellet i Sør-Norge, ifølge NGI.

- Det har kommet mye snø kombinert med sterk vind det siste døgnet. Det er derfor stor fare for at skiløpere kan løse ut snøskred spesielt i sørlige fjelltrakter. Erfaringsmessig kan det oppstå farlige situasjoner når skiløpere beveger seg ut når været bedrer seg. Under de rådende forhold fraråder vi toppturer og kjøring/ferdsel i bratt terreng, lyder siste snøskredvarselet fra NGI.

- Hele landet vil få uendrede temperaturer, bortsett fra Sørlandet som vil få litt kaldere når skyene forsvinner, sier Holdhus.

- Selv om det stort sett blir rolig vær – vil vi får noen snøbyger langs kysten, sier Holdhus.

Fjelloverganger åpne igjen
I går var de fleste fjellovergangene i Sør-Norge stengt. Fremdeles er Rv 53 Tyin - Årdal stengt på grunn av ras. Ellers er alle andre fjelloverganger åpne. Her kan du sjekke de siste veirapportene.