NORGE – SVEITS 0-2:

ULLEVÅL (Nettavisen): Neste sommer er det 14 år siden Norge deltok i et internasjonalt sluttspill. Det blir minst 16 før rekken stoppes.

Tirsdagens landskamp mot Sveits viste med all tydelighet at Norge helt enkelt ikke holder et høyt nok nivå til å kunne gå videre fra en kvalifisering.

Bak de beste og nest beste

På spørsmål fra Nettavisen om Norge – uavhengig av tabellsituasjonen i gruppe E – har noe i et VM-sluttspill å gjøre, svarer fire av fire eksperter et klart og tydelig «nei».

- Nei, vi har for dårlige spillere i for små klubber i for dårlige ligaer, sier TV 2s kommentator Morten Langli.

- Nei, fordi vi har for mange like spillere, og for få med internasjonal fart, forflytningsevne og pasningsferdighet, sier Odds trener, Dag-Eilev Fagermo.

- Nei, vi ligger for langt bak de beste og nest beste på områdene hvor man må være gode i dagens fotball, som tempo med ball, ferdigheter med ball, bevegelsene uten ball, og samhandling/relasjoner, mener Petter Veland i C More.

Merkelige valg?
Kasper Wikestad i TV 2 Sporten svarer mer utfyllende.

- Om Norge hadde kommet til VM, hadde de selvsagt hatt noe der å gjøre. Det er jo derfor vi har kvalik, slik at de som har noe der å gjøre skilles fra dem som ikke har det. Nå er situasjonen slik at Norge ikke kvalifiserer seg, og da er det naturlige svaret at vi ikke har noe der å gjøre.

Wikestad er enig i at Norge mangler spillere av internasjonal klasse. Selv om han er en stor beundrer av hva Drillo har utrettet som norsk landslagstrener, er han kritisk til en del av valgene som gjøres av landslagssjefen i disse dager.

- Jeg er i utgangspunktet ingen stor kritiker av Drillo, og mener at uavhengig av hans sorti, bør det reises statue av ham for det han har gjort for det norske landslaget, men det kan stilles noen spørsmål ved prioriteringene hans.

- Jeg synes for eksempel at det er rart at en spiller som har vært mer eller mindre fast på midtbanen i et Premier League-lag, Alexander Tettey, virker å være ute av vurderingen. Det har vært et stykke mellom hver gang Joshua King har vært god som kant for klubblaget – vet landslagsledelsen dette? Og hvorfor slår man så mye langt på Tarik Elyounoussi?

- Det er flere grunner til at Norge ikke kommer til sluttspill, men konklusjonen blir at per nå er vi ikke gode nok for det, og da har vi heller ingenting i et sluttspill å gjøre.

Ingen målscorere
En av Norges mangler ble elegant illustrert av at landslagssjef Egil Drillo Olsen kjørte opp Daniel Braaten som spiss da Marcus Pedersen måtte byttes ut på grunn av skade tidlig i første omgang.

Braaten sto med fattige tre mål på sine 47 landskamper før han gikk målløs av banen i den 48. Han er ingen målscorer.

Moa Abdellaoue er en målscorer, men trives best i tospann og det får han ikke muligheten til på landslaget. Så han satt på innbytterbenken mot Sveits.

Ingen av spillerne i troppen har uansett scoret mer enn sju landslagsmål.

Når internasjonal fotball i tillegg har utviklet seg såpass at Norge ikke lenger holder et høyt nivå defensivt, noe sveitserne ga en rekke eksempler på tirsdag kveld, går det som det går akkurat nå i denne kvalifiseringen.

Norge kommer ikke til VM.

Tynn teori
Danmarks borteseier mot Armenia gjør sitt til at det kun er syltynn teori som kan redde Drillos håp om å bli en av de åtte beste gruppetoerne, som vil få en ekstra sjanse til å kvalifisere seg gjennom omspillskamper.

Norge kan i praksis kun slå én gruppetoer, nemlig toeren i gruppe B. Alt annet vil kreve mirakler. Forutsetningen for å passere toeren i gruppe B, er at Norge vinner sine to siste kamper, samtidig som en rekke andre resultater går Norges vei.

- Sjansen er ikke stor, erkjenner Egil Olsen etter 0-2-tapet for Sveits.

- Vi er nødt til å bli nummer to i vår gruppe hvis vi vinner de to siste kampene. Om vi da blir den dårligste toeren, kan hende, men det er slettes ikke sikkert, mener Drillo.

- Vi kan få 17 poeng, men det er ikke sikkert det er nok, legger han til overfor Nettavisen.

Gir seg ikke før 1. januar
Landslagssjefen har uansett ingen planer om å trekke seg fra jobben før kontrakten utløper 1. januar.

- En eventuell etterfølger står ikke klar til å hoppe inn. De fleste som er aktuelle, er stort sett i jobb. Jeg står helt sikkert kvalifiseringen ut. Så lenge det er håp om å bli nummer to, regner jeg med å stå ut løpet fram til 1.1.