Gå til sidens hovedinnhold

- Norge har også slike våpen

Verdenspressen har spekulert på hva slags våpen Israel bruker i krigføringen på Gazastripen.

Flere internasjonale medier har de siste dagene spekulert på hva slags våpen Israel bruker i krigføringen på Gazastripen. Noen kritiske røster hevder at Israel har tatt i bruk klasebomber, men dette er blitt avvist fra israelske myndigheter.

Derimot er det mye som tyder på at israelerne bruker såkalte fosforbomber.

- Vi har hatt en diskusjon internt her for å finne ut hva det dreier seg om. Vi har ikke fasitsvaret, men vi antar ut fra bildene at det er en røykgranat. Det kommer en del iskuler ut fra granaten som går mot bakken og produserer hvit røyk. Det ser ut som hvit fosfor. De reagerer når de kommer i kontakt med luft, sier oberstløytnant Morten Andersen ved Forsvarets stabsskole til Nettavisen.

To hensikter
Andersen sier at våpenet har to hensikter. Den første hensikten er å danne et røykteppe for å skjerme sine egne bakkebevegelser.

- Men hvit fosfor kan også brukes i en brannstiftende funksjon i og med at det brenner. Dermed kan det antenne mål, sier oberstløytnanten.

Fosforbomber kan leveres med bomber fra fly, med raketter, bombekastergranater eller fra artilleri.

- I konsentrert format så brenner det, og får du dette på kroppen, så vil det antenne. Skadevirkningene kan være skadelig og dødelig i form av brannskader eller at man svelger fosfor, sier Andersen.

Kontroversielle våpen
Såkalte fosforbomber ble i en artikkel i The Times omtalt som kontroversielle våpen fordi det strider mot Genève-konvensjonen å bruke dem mot sivile mål. Men Andersen understreker at dette gjelder alle typer våpen.

- Det kontroversielle med denne våpentypen er potensiell bruk mot sivile mål, men det er ikke noe forbud mot bruk av denne type røykgranat mot militær mål. Vi opererer også med den type granater. Det kontroversielle er at det kan brukes mot sivile, men rent militærtaktisk er hvit fosfor en type ammunisjon som brukes av de fleste land, sier han.

- Så lenge det ikke brukes mot sivile mål, så er det i henhold til internasjonale avtaler et våpen som er lovlig i militær bruk, men jeg ser sensitiviteten i dette, legger han til.

Bruken av hvit fosfor i krigføring ble ifølge Andersen introdusert på 1800-tallet og ble brukt første gang under første verdenskrig. Hvit fosfor har blitt anvendt i en rekke kriger som blant annet andre verdenskrig, Korea-krigen, Vietnamkrigen og Irak-krigen.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser