Gå til sidens hovedinnhold

- Norge håver inn på EU

NA24 tauet landets ledende lobbyist inn for å si sin mening.

Tirsdag formiddag legges det fram en svært omfattende rapport om Norges forhold til EU og EØS. Regjeringens europautredning «Innenfor og utenfor», evaluerer «den mest omfattende og dyptgripende avtalen Norge noen gang har inngått».

Paal Frisvold, leder av Europabevegelsen, har siden 1997 vært bosatt i Brussel. Etter noen år i Efta-sekreteriatet startet han sin egen virksomhet Brusselkontoret, som hjelper norske bedrifter og organisasjoner inn mot EU.

I et intervju i NA24 og Mediehuset Nettavisens lokaler, sier Frisvold at det er på tide at en slik rapport har blitt utarbeidet.

- Folk må hva vite hva EØS-avtalen går ut på. Hva betyr det at EU har gått sammen og skapt et indre marked? Nå har vi erfaring til å se hva som har skjedd siden avtalen ble inngått, sier Frisvold.

Les mer: EØS-rapport: - Lite rom for veto

- Vi har tjent på EØS
EØS-avtalen er et nestent 20 år gammelt omfattende samarbeid som de europeiske landene Norge, Island og Liechenstein har med EU. Ettersom ingen av disse landene er EU-medlemmer, men har enorm handel med EUs markeder er det særdeles viktig å få tilgang på disse. Problemet er imidlertid at EØS-landene har liten innflytelse på avgjørelsene som blir tatt, da de ikke er EU-medlemmer.

Men Frisvold er ikke i tvil om at denne avtalen har vært særdeles positiv for Norge.

- EØS har tjent oss vel. På grunn av avtalen har vi tjent mest på det indre markedet, sier lederen av europabevegelsen.

Frisvold blir sett på som den ledende norsk lobbyisten inn mot EU og flere norsk ministere og store organisasjoner har fått god hjelp til å møte de rikte personene i EU-systemet innen sine felt på sine mange reiser til Brussel. Han har også i mange år hatt et nært samarbeid med Fredrik Hauge og Bellona og vært arkitekten bak Bellonas Europa-profil.

- Adgangen er usedvanlig viktig
I rapporten kommer det fram at EØS-avtalen har vært innbringende for Norge økonomisk. Det er spesielt industrien som drar fordeler av avtalen med EØS.

Ifølge Dagens Næringsliv har Norges BNP økt med 60 prosent, sysselsettingen har steget med 35 prosent og arbeidsledigheten er mer enn halvert.

- De fleste norske arbeidsplasser er avhengig av å selge til EU. 70 prosent av norsk eksport går til EU, og for eksempel bare 1,7 prosent av eksporten går til Kina, sier Frisvold til NA24.

Les også: «Jonas taler på vegne av eliten i Norge»

Den Brussel-bosatte nordmannen, mener rammeverket til EØS er noe av nøkkelen i samarbeidet.

- For norsk industri er adgangen til markedet man selger til usedvanlig viktig. I de områdene som ikke dekkes av avtalen finner vi stadig handelskonflikter, uttaler Frisvold.

- Økonomisk sett er det meget viktig med et stabilt og forutsigbart regelverk, sier han videre.

Vil har EØS-alternativ
I utredningen kommer det også fram at avtalene til EU, som også omfatter Norge, er demokratisk tvilsomme. Heming Olaussen, leder i Nei til EU, men man burde se på et alternativ til EØS.

- Rapporten viser at EØS-avtalen er mye mer omfattende og inngående enn det som var tenkt og det som ble solgt inn. Det er også en demokratisk problemstilling, noe som gjør at vi gjerne ser et alternativ til avtalen, sier Olaussen til NA24.

- Vi har et åpent forhold til et alternativ - vi ser for oss en bilateral avtaleform eller en reformering av den nåværende avtaleformen, sier Olaussen.

Han innrømmer at Norge har kommet godt ut av EØS økonomisk, men mener at det ikke nødvendigvis er et godt argument for avtalen.

- Norge har gjort det godt økonomisk, men det er ikke målt opp mot et alternativ. Alle kan se at Norge har gjort det bra, men vi vet ikke hvordan man hadde gjort det med en alternativ løsning, uttaler lederen i Nei til EU.

Vil ha EØS-debatt
Også flere har argumentert for et alternativ til EØS - blant annet Senterpartiet og Bondelaget.

Paal Frisvold ønsker en debatt velkommen.

- Jeg vil gjerne se en EØS-debatt. Europautredningen gir et godt grunnlag for en diskusjon. Hva gjør vi nå? spør Frisvold.

Lederen i europabevegelsen er imidlertid sterkt imot å gå ut av EØS.

- Det er ikke bare å skifte ut handelsavtaler. Vi må utfordre de som har EØS som hellig kompromiss. Kan Norge leve med å være dårligere stilt ovenfor våre naboland? spør Frisvold.

I Dagens Næringsliv går også utenriksminister Jonas Gahr Støre ut mot dem som tror en frihandelsavtale er et alternativ.

- Ja, jeg vil advare mot det. En frihandelsavtale er et fantom. Det er ikke noe som ligger der som man bare kan gjenoppta. Jeg tror tanken på at vi bare går tilbake til der vi var på 80-tallet, er å underkjenne hvilke omfattende forandringen Europa har gått igjennom, sier Støre til avisen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken