Gå til sidens hovedinnhold

Norge kan få fotball-EM i 2020

Fotball-EM 2020 over hele Europa.

Fotball-EM i 2020 skal avholdes i flere store byer over hele Europa, bestemte Det europeiske fotballforbundet (UEFA) torsdag.

Avgjørelsen var ventet. Platini har lenge lobbet for ideen. Han mener at dette vil redusere kostnadene i finansielle krisetider. Platini kom med ideen under EM sist sommer. Da var turneringen delt mellom Ukraina og Polen. Mesterskapet har vært delt mellom to nasjoner i tre av de siste fire gangene.

– 2020-turneringen vil bli arrangert over hele kontinentet, bekreftet UEFAs generalsekretær Gianni Infantino etter torsdagens styremøte i organisasjonen.

Slagordet for mesterskapet blir «A Euro for Europa» – et EM for Europa.

Budrunde
Det er ikke kjent i hvilke byer mesterskapet skal avholdes i. En budrunde vil bli åpnet i begynnelsen av 2013 og er ventet å ta rundt ett år. Først våren 2014 er det ventet at UEFA vil offentliggjøre hvilke byer som får tilslaget. Det har vært nevnt at rundt 12-13 byer kan bli aktuelle.

Åpent
Selv om flerbymodellen ble valgt for 2020, er det ikke sikkert at det vil bli framtida. Ifølge UEFA fikk 2020-modellen overveldende oppslutning blant de 53 medlemsnasjonene.

– I 2020 er det 60-årsjubileum for fotball-EM. I og med at EM utvides til 24 lag, kreves det stadig mer av arrangørlandene. Men det er ikke sikkert at dette vil bli en fast modell. Dagens beslutning handler kun om 2020. Alt er åpent med tanke på framtida, sa Infantino.

EM 2016
I 2016 skal EM arrangeres i Frankrike. For første gang blir det 24 deltakende nasjoner. Etter planen skal kampene spilles i ti franske byer. EM-gruppene trekkes i Nice 9. mars 2014. Kvalifiseringen til mesterskapet gjennomføres i perioden september 2014 til november 2015. Det er ikke bestemt på hvilken arena finalen spilles, men byen blir høyst trolig Paris.

Det er ikke bestemt hvilke byer som blir valgt ut som arrangører i 2020. Det kan derfor bli spennende å se om Norge kan stille med en arrangørby.

Kommentarer til denne saken