Iranske statsstyrte medier melder at det ble gjennomført 18 henrettelser i fire forskjellige byer mandag.

Til sammen skal 58 mennesker ha blitt henrettet den siste uken, ifølge iransk menneskerettsorganisasjon.

Det iranske regimet bekrefter at det er gjennomført hele 35 henrettelser bare i løpet av de siste syv dagene.

Dømt for narkotika
Iran Human Rights har mottatt meldinger om ytterligere 23 henrettelser i samme tidsperiode, som ikke er bekreftet av myndighetene.

- Når vi hører om så mange uoffisielle henrettelser, så regner vi med at det reelle tallet er enda høyere, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Organisasjonen hevder at mer enn 80 prosent av de som blir henrettet i Iran er dømt for narkotikaforbrytelser. Rettssakene blir som oftest ført bak lukkede dører.

- Det er 35 offisielle henrettelser de siste syv dagene. Alle bortsett fra tre er dømt for narkotika. Det i seg selv er veldig høyt, sier Amiry-Moghaddam.

Amnesty Norge bekrefter også at det har vært en enorm henrettelsesbølge i Iran den siste uken.

- De tallene Iran Human Rights opererer med er ganske forenlig med våre tall, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Lyberg, til Nettavisen.

- Hittil i år har vi registrert 133 offisielle henrettelser og 69 uoffisielle. Blant disse 69 uoffisielle er det en mindreårig og fire kvinner, sier hun.

Reagerer på taushet
Både Amiry-Moghaddam og Lyberg reagerer på at verdenssamfunnet forholder seg tause etter den massive henrettelsesbølgen.

- Det er overraskende når FN har dødsstraff på sin agenda og flere land inkludert Norge jobber aktivt for å få til et moratorium på dødsstraff, men ingen reagerer på henrettelser i det omfanget som Irans regime holder på med. Erfaring viser at så lenge verdenssamfunnet er stille, så tar regimet det som et grønt lys til å fortsette med henrettelser. Når de får reaksjoner, så blir det en pause, sier Amiry-Moghaddam.

«Norge og FN må handle nå!» lyder den klare Facebook-beskjeden til Amiry-Moghaddam.

- Jeg håper det ikke tyder på at det er en trøtthet i og med at vi hører om henrettelser fra Iran hele tiden. Sivilsamfunnet og det offisielle Norge må holde trøkket oppe, sier Lyberg.

- Bør kalles inn på teppet
Amiry-Moghaddam mener Utenriksdepartementet må kalle inn den iranske ambassadøren på teppet.

- Absolutt. Både for å gi uttrykk for hva Norge mener og for å signalisere at vi følger med og viser at regimet i Iran ikke kan gjøre hva de vil med sitt folk. I tillegg må vi signalisere våre verdier og hva vi står for, sier han.

Utenriksdepartementet sier Norge vil i nær framtid konfrontere iranske myndigheter med det høye antallet henrettelser.

- Bare siden 7. mai har vi registrert 40 bekreftede henrettelser i Iran. Norge har ved gjentatte anledninger, og senest på embetsnivå i Teheran i forrige uke, protestert mot Irans utstrakte bruk av uakseptable straffemetoder. Norge vil fortsette å sette søkelyset på menneskerettighetssituasjonen i Iran, ikke minst det urovekkende høye antallet henrettelser i landet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

- I lys av det høye antallet henrettelser den siste tiden vil vi på nytt ta dette opp med iranske myndigheter i den aller nærmeste fremtid, sier Michelsen.