Gå til sidens hovedinnhold

Norge opphever lotteriforbud

Inge Marte Thorkildsen skroter norsk lov.

Den norske markedsføringsloven inneholder et generelt forbud mot utlodninger eller konkurranser som knyttes til kjøp av varer eller tjenester. Det er dermed kun lov å avholde konkurranser i Norge i dag dersom det ikke koster noe å delta i trekningen.

- Regjeringen mener at regelen har vært viktig for å beskytte forbrukerne mot urimelig kjøpepress, og har derfor ønsket å opprettholde bestemmelsen, sier statssekretær Kjetil Ostling til Nettavisen NA24.

Må endres
Lovverket er basert på Eu regelverk og det er derfor EFTAs overvåkingsorgan sin jobb å se om Norge har implementert det på riktig måte.

Sist uke kom ESA fram til en konklusjon om at Norges markedsføringslov bryter med EØS-reglene.

Markedsføringsloven må derfor endres og det kan føre til at det blir lovlig med elleville konkurranser.

Tross at Regjeringen ønsket å opprettholde regelen, aksepterer de nå ESA sin konklusjon om den nå må endres.

- Vi aksepterer imidlertid ESAs uttalelse og begrunnelse, og vil nå oppheve forbudet. Markedsføringsloven vil fortsatt gi mulighet til å gripe inn mot konkurranser dersom de fremstår som villedende eller urimelige, særlig dersom konkurranser er rettet mot barn, sier Ostling.

Også forbrukerombudet aksepterer opphevelsen av forbudet.

- Vi anser det som en naturlig avgjørelse fra ESA. Vi har for så vidt forholdt oss sånn til det at vi ikke har ansett det som et uttrykkelig forbud også i påvente av dette, sier forbrukerombud Gry Nergård fra Forbrukerombudet til Nettavisen NA24.

Regelen ble satt i 2009 og det skal ha vært en ønske om en slik lovgivning.

- Det ble gjort en grundig utredning om man kunne ha en slik bestemmelse og det kunne man den gang. Det var også et ønske om slik lovgivning. I dag ser vi at vi greier oss uten den reglen, sier Nergård.

Kan ende i EFTA-domstolen
Når forbudet forsvinner kan det oppstå flere slike konkurranser i norske butikker med tiden. Nergård forteller at selv om forbudet er borte kan de fortsatt vurdere om konkrete tiltak er urimelige eller villedende.

- Det er det generelle forbudet vi mener strider med EØS-reglene. Poenget er at et forbud må vurdere fra sak til sak, sa informasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i ESA til Nettavisen NA24 da konklusjonen ble lagt fram.

Nå vil Regjeringen se på EU-direktivet.

- Regjeringen vil fremover arbeide for et bedre direktiv som styrker forbrukervernet. EU-direktivet som hindrer at forbudet kan opprettholdes er under evaluering. Det er ventet at det vil bli debatt om direktivet. Norge vil delta og komme med innspill i en slik debatt, sier Ostling.

Dersom Norge ikke følger opp saken kan ESA ta saken til EFTA-domstolen. Selv om departementet oppgir til Nettavisen NA24 at de vil oppheve forbudet trenger ESA en formell tilbakemelding før de kan med sikkerhet si at dette ikke vil tas videre til EFTA-domstolen. Dette skal de ikke ha mottatt enda.

- Nå vil vi først måtte få en formell tilbakemelding fra Norske myndigheter. Så må vi se på det og ta en vurdering av saken etter det. Hvis Norge nå retter seg etter den grunngitte uttalelsen fra ESA, så er det i tråd med våre vurderinger. Vi må se på hva de kommer med før vi kan si noe mer om det, sier Trygve Mellvang-Berg til Nettavisen NA24.

ESA kan ta saken til EFTA-domstolen hvis ikke Norge følger opp den grunngitte uttalelsen innen to måneder.

Fornøyd
I Norge var det Bunnpris som klagde inn regelverket. I 2011 satte kjeden i gang et lotteri kalt «Kløversjansen», hvor kunder ved å kjøpe minst ett såkalt kløverprodukt ble med i trekningen av en gratis handlekurv.

- Det var vi som klagde det inn, så vi syns det er bra at ESA har kommet til den avgjørelsen, sa Bunnpris-sjef Christian Lykke nylig til Nettavisen NA24.

- Men det var en forventet avgjørelse, med tanke på hvordan regelverket er i andre land, legger Lykke til.

Christian Lykke er sønnen til milliardær Trond Lykke, som i likhet med Stein Erik Hagen og Odd Reitan har tjent seg søkkrik på matbutikker.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken