Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning nådde ikke opp i kampen om å ta en plass på Norges lag i teamsprinten i OL. De to plassene gikk til Ola Vigen Hattestad og Petter Northug.

Vigen Hattestad vant den individuelle sprinten, mens Northug har vist formstigning under oppholdet i Sotsji.

I utgangspunktet virket derfor uttaket fornuftig.

Tyskland tok kommandoen

Sveits tok initiativet på den første etappen i det første semifinaleheatet, men Østerrike, Norge og Tyskland fulgte like bak. De fleste lagene var egentlig godt med på de to første etappene.

Tim Tscharnke kjørte i front for Tyskland på den fjerde etappen, med Northug rett bak. Åtte lag var fremdeles godt med på dette tidspunktet, inkludert Sveits og brødrene Dario og Gianluca Cologna.

Ola Vigen Hattestad gikk ut som nummer fire på sin siste etappe, ett sekund bak Italia og Tyskland og et halvt sekund bak Sveits.

Norge måtte opp blant de to beste for å være sikret en plass i OL-finalen. Nummer én og to i hver semifinale var sikret finaleplass, mens de seks lagene med best tid utenom disse fikk de seks siste finaleplassene.

Dunder-Dotzler

Hannes Dotzler kjørte knallhardt og rykket fra de andre på den neste siste etappen. Ola Vigen Hattestad virket tung og var sjanseløs på tempoet til tyskeren. Også Dario Cologna måtte slippe Dotzler.

Tscharnke gikk ut med seks sekunders forsprang til Sveits, ni sekunder til Tsjekkia og hele 15 sekunder til Norge.

Det må man kunne kalle helsprekk for Ola Vigen Hattestad.

- Det ble litt glatte ski i den siste bakken for Ola, så han stivnet og fikk det tungt, forklarer Arild Monsen overfor TV 2 Sporten.

Northug ble dermed nødt til å bruke langt mer krefter enn han hadde håpet i sin siste etappe.

Han tok inn halvparten av avstanden opp, men Norge endte likevel på fjerdeplass. Tsjekkia tok andreplassen og Sveits tredjeplassen.

23.43,63 godt nok

Det store spenningsmomentet foran semifinale nummer to ble derfor om tiden 23.43,63 ville være god nok til å gi Norge en finaleplass.

I det andre heatet gikk sterke langrennsnasjoner som Russland, Sverige og Finland.

Sverige, Russland og Finland gikk først ut fra siste veksling, med USA et par sekunder bak. Kasakhstan, Polen og Frankrike fulgte på de neste plassene.

Norge måtte ha bedre tid enn nummer sju i dette heatet for å gå videre til finalen.

Japan tok sjuendeplassen, men tiden var ikke god nok til å ødelegge. Norge gikk dermed videre som det sjette og siste laget som fikk en av «lucky loser»-plassene.

- Det var absolutt ikke dette vi hadde sett for oss. Vi hadde sett for oss at Norge skulle kose seg gjennom en semifinale, konstaterte TV 2 Sportens langrennsekspert Svein Tore Samdal.

Finland vant foran Russland, mens også Sverige, Kasakhstan, USA og Frankrike gikk videre fra semifinaleheat to. Tyskland, Tsjekkia, Sveits og Norge gikk videre fra heat én.