Gå til sidens hovedinnhold

Norge presser i kidnappingssak

Etter at justisminister Knut Storberget møtte de to fedrene som har fått kidnappet sine to barn, har Norge nå lagt press på myndighetene i Palau.

Etter å ha kjempet for sine kidnappede barn i et halvt år alene fikk fedrene Erik Arild Warland og Bjørge Leirvik møte justisminister Knut Storberget før jul. Nå har kampen om å få barna hjem dradd opp på et nytt og langt høyere nivå.

Kontaktet ambassaden
Den norske ambassaden i USA tok kun få dager etter møtet mellom Storberget og fedrene kontakt med Palaus ambassade i USA og ba om et møte.

- Ambassaden var ikke tilgjengelig for møter før i romjulen, og vi vil følge opp saken på nyåret. Det er også sendt over et brev til Palaus ambassadør hvor vi ber ambassaden om umiddelbar assistanse for å løse saken, sier informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad, til TV 2 Nettavisen.

- Høy prioritet
Warland og Leirvik opplevde at kvinnene som er mor for hvert deres barn kidnappet sin 11 år gamle sønn og 2 år gamle datter og flyktet til stillehavsøya Palau i sommer. Øystaten har ikke undertegnet Haag-konvensjonen og er således ikke forpliktet til å bistå norske myndigheter eller politi med å få barna hjem til Norge.

I et halvt år har fedrene opplevd at verken norsk politi eller norske myndigheter har kunne gjøre noe for å hjelpe dem. Men etter møtet med justisministeren, fikk de løfter om at statsråden personlig skulle sørge for at saken ble prioritert.

Kort tid senere ble utenriksminister Jonas Gahr Støre informert om saken og nå er hjulene i gang.

- Vi har informert Palaus ambassade om at denne saken er svært høyt prioritert. Vi har også oppfordret landet om å slutte seg til Haag-konvensjonen så raskt som mulig, sier Bjåstad.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken