Det norske bidraget blir kunngjort av statsminister Erna Solberg (H) i løpet av mandagen, melder NTB.

SISTE: Slik skal Norge bidra

Italienske myndigheter har bedt om hjelp fra andre europeiske land for å håndtere flyktningkrisen.

Etter nok en stor drukningstragedie i Middelhavet i helgen, der opp mot tusen mennesker kan ha omkommet, har kravet om at Norge må bidra blitt stadig sterkere.

Det er ennå ikke kjent hva slags fartøy Norge skal bidra med. Både marinefartøy og kystvaktskip har vært nevnt, men det kan alternativt bli leid inn sivile fartøy.

Ifølge VG er det det siste regjeringen har landet på.

Krav fra opposisjonen

Vi må være med og hindre døden som herjer i Middelhavet nå, sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til VG.

Han ba statsminister Erna Solberg ta kontakt med Italias regjering for å finne ut hva de trenger hjelp til.

Partilederne i Venstre og KrF gikk mandag ut og krevde at regjeringen nå handler for å hindre at flere båtflyktninger drukner på vei til Europa.

Venstre-leder Trine Skei Grande kritiserte regjeringen for å bruke for mye tid på finne fram til et norsk bidrag.

Spesielt trakk hun fram statssekretær Jøran Kallmyrs (Frp) uttalelse om at det tar tid å finne skip som oppfyller kravene til operasjonen.

- Jeg ser ingen grunn til at vi skal ha en statssekretærer som står og snakker om kravspesifikasjoner mens folk drukner. Statsministeren bør skjære gjennom og sørge for at vi får handling fort, sa hun til NRK.

Rederiforbundet: - Har tatt det opp en rekke ganger

Norges Rederiforbund mener den internasjonale samfunnet må mobilisere langt større ressurser blant annet når det gjelder redningsressurser for båtflyktningene i Middelhavet. Det siste året har forbundet en rekke ganger tatt opp utfordringene med norske myndigheter, EU og FN og i tillegg i møter med internasjonale skipsfartsorganisasjoner.

Les også: - En million mennesker venter på muligheten til å ta seg over havet. Tusenvis vil dø i forsøket

- En varslet katastrofe

Administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet er sterkt kritiske til at redningskapasiteten på havet er redusert mens flyktningestrømmen har økt:

- Dette er en varslet katastrofe. I det nord-afrikanske kystbeltet sitter det i dag kanskje så mange som én million mennesker som venter på muligheten til å ta seg over havet til en tryggere framtid i Europa. Tusenvis vil omkomme i forsøket. For mens antallet som søker seg ut på havet flerdobles, er redningskapasiteten i området kraftig redusert. I denne situasjonen utviser europeiske land en helt ubegripelig mangel på engasjement og handlekraft, sier han til Nettavisen.

Norske rederier kan på kort tid stille med skip dersom regjeringen vil bruke dem til redningsoppdrag i Middelhavet.

– Regjeringen må bare presisere hva slags skip de ønsker, sier Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen til NTB.

Ifølge NRK har det europeiske grensekontrollbyrået Frontex bedt Norge bidra med ett norsk skip fra 1. august.

Les også: Helten fra MS Tampa: - Skuffet over at regjeringen ikke har sendt fartøy