Gå til sidens hovedinnhold

Norge sier nei Hellas

Den norske regjeringen avviser den nyvalgte greske regjeringens ønske om gjeldssanering.

Det norske oljefondet er gjennom sin investering i greske statsobligasjoner en av kreditorene som Syriza-regjeringen i Hellas vil reforhandle gjeld med, skriver Klassekampen.

Statssekretær Pål Bjørnestad i Finansdepartementet avviser overfor avisen at det kan bli aktuelt for departementet å endre instruksen til oljefondet i dette spørsmålet.

Tidligere har det såkalte oljefondet stemt imot et kreditorinitiativ for restrukturering av den greske gjelden for å hjelpe Hellas ut av den økonomiske krisen.

- Dersom det kommer spørsmål om gjeldslette eller restrukturering, må de rettes til Norges Bank, som forvalter av Statens pensjonsfond utland. Norges Bank vurderer en slik deltakelse ut fra hensynet til fondets avkastning og risiko, skriver Bjørnestad i en epost til avisen.

Ved inngangen av 2014 var oljefondets investering i gresk statsgjeld på i underkant av 100 millioner kroner. I tillegg har fondet investert 3,7 milliarder kroner i greske aksjeselskaper.

Hellas skylder 240 milliarder euro til den såkalte troikaen som består av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Totalt har statistikkbyrået Eurostat beregnet den greske gjelden til 315,5 milliarder euro.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv