Norges ambassadør til Islamabad, Robert Kvile, hadde et møte med en pakistansk minister torsdag for å drøfte den betente karikaturstriden.

I flere pakistanske aviser blir ambassadøren sitert på at han beklager publiseringen av Muhammed-karikaturene i norske aviser. Aftenposten valgte blant annet å trykke en faksimile av tegningene etter drapsforsøket på Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard like etter årsskiftet.

Les: - Jeg vil vise at det ikke er farlig

- Stanse fremtidig trykking
Videre blir Kvile sitert på at den norske regjeringen vil forsøke å tilrettelegge for en lovgivning som kan stanse fremtidig trykking av Muhammed-tegninger.

«Han var av den oppfatning at hans regjering vil jobbe for å endre synspunkt, og utarbeide en strategi med sikte på å stanse en slik praksis i fremtiden», skriver en pakistansk avis.

I tillegg blir Kvile sitert på at publiseringen av Muhammed-tegningene møtte enorm motstand hos det norske folk.

«Det norske folk ville aldri ha støttet publiseringen av slike karikaturer, som rammer følelsene til hele det muslimske samfunnet.»

- Ambassadøren ble feilsitert
Utenriksdepartementet hevder derimot at Kvile ble feilsitert i en pressemelding som ble utsendt av det pakistanske departementet for religiøse saker.

- Jeg kan bekrefte at ambassadør Robert Kvile hadde et møtte i går med minister for religiøse saker, Syed Hamid Saeed Kazmi, hvor tema var karikatursaken og reaksjoner på den i Pakistan. Han er blitt feilsitert på en rekke viktige punkter i pressemeldingen som departementet sendte ut i etterkant av møtet, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

- Det er en rekke feilsiteringer og gjengir ikke korrekt hva som ble sagt på møtet, sier hun.

- Så du kan avvise at Norges representant har beklaget publisering av Muhammed-tegningene?

- Det avviser jeg, sier Imerslund.

- Regjeringen skal ikke mene noe
Videre understreker Imerslund at norske myndigheter ikke skal legge seg bort i hva norske avisredaksjoner velger eller ikke velger å trykke.

- Norske myndigheter kan ikke gripe inn i redaktørenes selvstendige vurderinger, sier Imerslund.

Dette er også blitt uttrykt av utenriksminister Jonas Gahr Støre i en tidligere uttalelse.

- Regjeringen skal ligge langt unna å mene noe om disse karikaturene bør trykkes, sa Støre til Aftenposten tidligere denne måneden.

Aftenpostens beslutning om å publisere Muhammed-faksimilen har generert en rekke protester i Pakistan. Blant annet har demonstranter stilt opp med bannere hvor det oppfordres til å boikotte norske produkter. Senest fredag ble det avholdt en demonstrasjon i den pakistanske byen Lahore hvor det ble satt fyr på det norske flagget.

Les: Islamister er illsinte på Norge