Nyheten om at demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi endelig er løslatt fra sin mangeårige husarrest i Burma, vekker glede i Norge.

- Hun må gis alle friheter
- Vi har med glede mottatt nyheten om at Aung San Suu Kyi er løslatt. Hun har urettmessig sittet i husarrest i over 15 av de siste 20 årene. Hun må gis alle friheter hun har krav på, inkludert rett til å reise hvor hun vil og snakke med hvem hun vil. En representant fra vår ambassade i Bangkok er nå på plass i Yangoon for å følge utviklingen. Ambassaden er rede til å møte Aung San Suu Kyi på et tidspunkt som passer henne. Vår beskjed vil da være at Norge er glade på hennes vegne og står rede til å støtte henne, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge en pressemelding.

- Framtida er usikker
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik - nå leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter - er en av dem i Norge som har engasjert seg sterkest for Aung San Suu Kyi og hennes sak.

- Jeg er veldig glad for at Aung San Suu Kyi er løslatt. Men det er ingen grunn til hemningsløs jubel, for framtida er usikker, sier Bondevik ifølge en pressemelding.

- Vet ikke om hun får reise hvor hun vil
Selv om løslatelsen skal være betingelsesløs, føler ikke Bondevk seg sikker.

- Vi vet ikke om hun kan organisere politiske møter eller reise hvor hun vil. Vi vet heller ikke når og om hun får møte sønnene sine. Det blir spennende å se. Plutselig kan regimet finne et påskudd for å bure henne inne igjen, det har de gjort før, sier han.

Krever fortsatt internasjonalt press
Bondevik minner om at det fortsatt sitter 2200 mennesker innesperret av politiske årsaker i landet, og Aung San Suu Kyis internasjonale advokat sier at landet grunnleggende sett er det samme som før. Ytringsfriheten er sterkt begrenset.

Kjell Magne Bondevik mener Norge og det internasjonale samfunnet derfor må opprettholde presset mot regimet.

Møtte henne i 1997
Bondevik møtte Aung San Suu Kyi i januar 1997 og lovte å slåss for hennes frihet så lenge det var nødvendig. Den gangen hadde han på forhånd møtt hennes ektemann i London, og til møtet med demokratiforkjemperen hadde han med seg en bukett røde roser fra ham.

- Det var et beveget øyeblikk, som jeg aldri kommer til å glemme, fortalte Bondevik til NRK lørdag. Ektemannen døde i 1999 etter kreftsykdom.

Bondevik sier militærjuntaen frykter henne fordi hun har en stor symbolsk kraft.

- Burmeserne snakker om «the lady». Hun er Asias Nelson Mandela, sier Bondevik til NRK.

Han sier han tror hun har kraft til å fortsette kampen for demokrati og menneskerettigheter i Burma.

- Endrer ikke situasjonen i Burma
Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité, sier også at løslatelsen er svært gledelig. Samtidig mener hun det ikke betyr noen oppmykning fra regimets side. Husøy minner om at Aung San Suu Kyi selv poengterte dette da hun ble løslatt fra husarrest i 2002.

«Når alle mennesker i Burma har grunnleggende friheter – da har vi et avgjørende gjennombrudd», sa hun den gangen.

- Ingen bør ha noen forhåpning om at løslatelsen er noe annet enn en nøye gjennomtenkt strategi fra juntaens side i et forsøk på å dempe internasjonal kritikk etter valget sist søndag, sier Husøy ifølge en pressemelding.