UNIVERSITETS AULA (Nettavisen): Regjeringen erklærte ett minutt stillhet i forbindelse med angrepene på Utøya og regjeringskvartalet.

- For å minnes ofrene fra Regjeringskvartalet og Utøya, erklærer jeg ett minutt nasjonal stillhet, sa Jens Stoltenberg.

«Tusen takk»
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innledet nasjonal stillhet i Universitetets aula i Oslo. Det gjorde han sammen med sin kone Ingrid Schulerud, stortingspresident Dag Terje Andersen, AUF-leder Eskil Pedersen, kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon.

Da ett minutt var omme, sa statsministeren «Tusen takk».

Samtlige, med kong Harald i spissen, signerte deretter en offisiell kondolanseprotokoll som nå legges ut for alle i aulaen.

Stor folkemengde
En rekke mennesker hadde møtt opp, kanskje så mange som hundre tusen. Det var en følelsesladet seanse. Det var ganske stille på Universitetsplassen også før statsministeren erklærte ett minutts stillhet, selv om det var en stor folkemengde, hvisket mange mennesker, eller unngikk å prate i det hele tatt, for å vise sin respekt.

Etter minuttet var omme gikk Stoltenberg, hans kone Ingrid Schulerud, AUF-leder Eskil Pedersen, stortingspresident Dag Terje Andersen, kong Harald, dronning Sonja og konprins Haakon inn i Universitetes aula for å være de første til å signere kondolanseprotokollen. De møtte en stor applaus fra folkemengden da de kom ut igjen. Deretter gikk folk inn puljevis for å underskrive. En gruppe AUF-ere med AUF-Grorud-leder Prableen Kaur i spissen. Kaur overlevde massakren på Utøya, og har skrevet et sterkt blogginnlegg om hendelsen.

Ventet i kø
Folk ventet fint i kø for å gå inn for å underskrive protokollen, ingen trengte seg fram, men slapp folk til, og delte seg inn i puljer, slik at det ikke skulle oppstå kø.

- Jeg er her for å vise min respekt. Det var godt å komme hit, og det var et sterkt øyeblikk da statsministeren erklærte ett minutts stillhet, forteller Frida Jacobsen mens hun venter på å gå inn i aulaen, hun vil helst ikke avbildes, men forteller at hun er rystet over det som har skjedd.

- Det er helt for ferdelig, jeg har vært ute i byen for å se, alle er sterkt preget av dette, stemningen som er i byen nå, er helt spesiell, folk er alvorlige og lei seg, sier hun.

- Dette varmer

Statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen etter at han hadde vært inne i aulaen og skrevet under på protokollen.

- Dette varmer. Det styrker og det får fram det beste i Norge. Dette gir meg styrke i en veldig vanskelig situasjon, sier han.

- Føler meg trygg
Han forteller at han føler seg trygg etter de to terrorhandlingene.

- Jeg føler at min sikkerhet er godt i varetatt.

Videre sier at at det som har hendt gjør stort inntrykk på han. Stoltenberg har tidligere fortalt at han han i 1974 deltok på AUF-leiren på Utøya for første gang som 16-åring, deretter har han vært der i en årrekke. - Mitt barndoms paradis har forandret seg til et helvete, sa han på en pressekonferanse lørdag.

«Sjokk, fortvilelse, sinne og gråt»
Søndag formiddag rørte en beveget statsminister Jens Stoltenberg (Ap) både de som var i Oslo Domkirke og de mange som fulgte direktesendingen, med sitt tydelige budskap:

«Det er nå snart to døgn siden Norge ble rammet av den største ugjerningen siden krigen. På Utøya og i Oslo. Det føles som en evighet. Det har vært timer, dager og netter fylt av sjokk, fortvilelse, sinne og gråt,» innledet Stoltenberg.

Du kan lese hele talen her.

Mandag klokken 18 vil det bli arrangert fakkeltog over hele landet. I Oslo vil faklene bli erstattet med roser. Rosetoget starter fra Rådhusplassen.

HTML EMBED