Gå til sidens hovedinnhold

- Norge støtter korrupt regjering

Norge får knallhard kritikk fra fremtredende libanesisk politiker.

Opposisjonen i Libanon kritiserer Norges støtte til regjeringen i Libanon.

– Norge bør ikke gi penger til en illegitim og korrupt regjering, sier det kristne parlamentsmedlemmet Salim Aoun til Nettavisen.

Salim er bror til den kristne generalen Michel Aoun, og er også knyttet til koalisjonen for reform og forandring i nasjonalforsamlingen.

Overrasket
I desember besøkte statsminister Jens Stoltenberg Libanon.

- Vi er overrasket over at han viste sin støtte til statsministeren. Ifølge den libanesiske grunnloven må regjeringen inkludere representanter fra alle religiøse og etniske grupper i Libanon for å være en legitim regjering. Slik er det ikke i dag, sier Salim.

Han mener Norge først må presse på slik at alle politiske partier i Libanon samler seg om en regjering, og så gi bistand.

Bevis
- Men Norge og andre giverland, blant annet de arabiske, hjelper til med å bygge opp igjen Libanon etter krigen?

- Libanons gjeld er på 44 milliarder dollar (rundt 300 milliarder kroner) på grunn av slike regjeringer. De sier at byggingen av Libanon koster så mye penger, men fakta er at dokumenter viser at det bare koster fem milliarder dollar. Dette beviser at politikere er involvert i korrupsjon, og misbruker pengene som er gitt siden 1997. Derfor bør ikke Norge fortsette å gi penger til en regjering som ikke representerer libaneserne, og som bruker pengene til egen interesse, sier Salim Aoun.

25.000 soldater i gatene
Opposisjonen i Libanon øker presset for å styrte statsminister Fouad Al-Siniora og hans regjering. En ny stor demonstrasjon i regi av landsorganisasjonen i Libanon startet tirsdag. LO i Libanon har over 200.000 medlemmer. Flere tusen arbeidere demonstrer foran skattekontoret og foran finansdepartementet. Samtdig har regjeringen utplassert rundt 25.000 soldater i gatene.

Opposisjonen truer med å blokkere flyplassen i Beirut for å hindre at statsministeren reiser til det internasjonale givermøtet i Paris 25. januar. Opposisjonen sier at den politiske krisen i Libanon bare kan løses ved å danne en ny samlingsregjering eller ved nyvalg.

Nettavisen har ikke lykkes med å få noen kommentar fra utenriksdepartementet.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer