Gå til sidens hovedinnhold

Norge tilbyr fire MTB´er

Norge tilbyr FN fire MTB´er. Det er ikke aktuelt å sende bakkestyrker til Libanon.

Norges bidrag til FN-operasjonen i Libanon vil begrense seg til fire missiltorpedo-båter med et mannskap på tilsammen 100 personer.

- Vi tilbyr fire båter. Det er det vi gir FN beskjed om i dag, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen.

Møte i kveld
Norge deltar torsdag på et møte i New York som starter 21.30 norsk tid. Regjeringen vil tilby FN å bidra med fire MTB´er med nødvendig ledelse, forsyningsstøtte og sikringspersonell.

FNs medlemsland har vært avventende med å tilby soldater til FN-styrken. Frankrike, som skal lede operasjonen, har bare tilbudt 200 soldater. Styrken skal etter planen være på rundt 15.000 soldater. I tillegg skal den libanesiske hæren sende et tilsvarende antall soldater til Sør-Libanon.

Ikke under alle omstendigheter
Forsvarsministeren understreker at mandatet for styrken må være klart før det er aktuelt med et norsk bidrag.

- Det er ikke slik at vi under alle omstendigheter sender et bidrag, understreker hun.

Tilbudet forutsetter også at det er samsvar mellom oppgavene styrken pålegges å løse, reglene for maktanvendelse og styrkenes sammensetning.

Ikke bakkestyrker
Ifølge Strøm-Erichsen er det ikke aktuelt å sende bakkestyrker til Libanon.

- Det er fordi vi har førsteprioritet i Afghanistan og planlegger en styrke til Darfur. Dette er noe FN har bedt oss om, sier forsvarsministeren.

Hun ser likevel ikke bort fra at det kan bli aktuelt å sende enkelte offiserer til Libanon ved behov.

FN har signalisert at det er behov for en maritim komponent i et utvidet UNIFIL, men det gjenstår å se om FN ønsker fartøyer fra Norge inn i den nye styrken.

- Når vi har fått klargjort forutsetningene for styrken, og hvordan norske fartøyer eventuelt kan innpasses i den nye FN-styrken, vil Stortinget bli konsultert, sier forsvarsministeren i en pressemelding på departementets hjemmesider.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken