Gå til sidens hovedinnhold

Norge tjener 172 miliarder kroner på pensjonsreformen

SSB har ifølge forskningsleder aldri opplevd maken til effekt av en enkelt reform.

Pensjonsreformen vil gi staten 112 milliarder ekstra skattekroner i 2060, mens pensjonsutgiftene reduseres med 63 milliarder kroner. Det viser nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB), skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag.

Formålet med pensjonsreformen var å stimulere folk til å utsette pensjonering og å bremse veksten i offentlige utgifter til alderspensjoner.

Konklusjonen er at reformen vil få betydelige virkninger.

- Dette er tidenes reform. Jeg har aldri vært borti en reform som gir så store effekter, sier forskningsleder Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå.

Sammen med SSB-kollegene Dennis Fredriksen, Nils Martin Stølen og Birger Strøm har han regnet på hvordan pensjonsreformen vil påvirke sysselsettingen og statens inntekter og utgifter i årene frem til 2060, etter at de aller fleste elementene i reformen nå er på plass.

De viktigste konklusjonene er:
Sysselsettingen vil øke med 235.000 personer eller syv prosent i 2060 sammenlignet med hva den ville vært uten reformen.

Statens finanser styrkes med 172 milliarder kroner i 2060 sammenlignet med situasjonen uten reformen. Beløpene er omregnet til 2012-nivå ved å rense for fire prosent årlig lønnsvekst frem til 2060.

Beregningene viser at virkningene kommer ganske jevnt med tiden.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken