KONGENS GATE (NA24): Den danske investeringsbanken Saxo Bank kom nylig ut en rapport med sine utsikter for 2012.

Banken mener at en krise i Europa nå er uunngåelig, og at man vil nå et lavpunkt. Saxo mener at politikerne da vil konsentrere seg om å finne en løsning, slik at man kan se framover.

Les mer: - Børsen faller 25 prosent

Når det gjelder Norge, mener Peter Garnry, aksjestrateg i Saxo Bank, at fremtidsutsiktene ikke er så verst.

- Vi har sett for oss at Norge vil bli den nye trygge havnen. Når man ser på Norge og Sverige ser man at deres statsfinanser er gode og gjelden er ikke særlig høy, sier Garnry til NA24.

Mener Norge vil bli rammet
Den danske strategen mener likevel at Norge ikke vil komme unna en eventuell krise.

- Den største utfordringen, til tross for at Norge og Sverige har en sunn økonomi, er at de er avhengige av eksportmarkedet. Norge eksporterer mye til Europa, så det er klart at en krise i Europa også vil påvirke Norge, forteller Peter Garnry.

Strategen forklarer imidlertid at det er andre land som vil bli rammet betraktelig hardere.

- Norge er i en heldig situasjon i og med at de har styr på statsfinansene, så de vil ikke bli rammet av en krise på samme måte som f. eks. Portugal, som ikke har styr på statsfinansene og er mye mer skrøpelige. Norge vil også bli rammet, men det vil være et langt mindre slag for norsk økonomi, uttaler Garnry.

Oljen til redning
Aksjestrateg Garnry forteller at Norge er et interessant land i økonomisk sammenheng.

- Det er fordi landet er todelt, siden man har olje- og energisektoren som klarer seg sinnssykt godt. Det er høye energipriser, og vi forventer også at de vil fortsette å være høye i 2012.

- Så har du den andre delen av norsk økonomi, som har høye lønninger, noe som vil si at konkurranseevnen i forhold til Europa er litt anstrengt, uttaler dansken.

Peter Garnry og Saxo Bank ser ikke for seg noen store problemer for Norge - mye takket være olje og gass.

- Vi tror Norge vil komme fint igjennom, ettersom vi ser for oss at det vil være stor etterspørsel etter energi også framover. Så selv om resten av norsk økonomi kanskje vil bli utsatt, vil Norge samlet sett klare seg godt fordi man har inntektene fra olje og gass, uttaler aksjestrategen.

Spår lav vekst
Saxo Bank er altså generelt positive til norsk økonomi i årene framover, men tror ikke på altfor stor vekst.

- Det som er utfordringen til Norge, noe som også gjelder Sverige og Danmark, er at vi har et internasjonalt konkurransepress. Det vil si at vi ikke har superhøy vekst i Norden, heller ikke i Norge, sier Garnry til NA24.

- Norsk økonomi har ikke vokst veldig mye, og vi tror heller ikke at den kommer til å vokse veldig mye. Det er klart, når vi kommer til å ha lav vekst i Europa, så forventer vi en moderat vekst i Norge, som blir litt bedre enn den i EU, legger han til.

Garnry tror ikke det er aktuelt at noen av de nordiske landene vil trekke seg ut av EU som følge av uroen.

- Nei, det ser jeg ikke for meg. Verden er i dag vesentlig mer globalisert og man er mye mer avhengige av hverandre enn vi noensinne har vært før. Vi har aldri handlet mer sammen og alle bankene er koblet til hverandre, så det er ingen som har noen fordel av å stille seg utenfor noen som helst, sier strategen.