Gå til sidens hovedinnhold

Norge ydmyket av Ungarn, men Høgmo frykter ikke for jobben

EM i Frankrike 2016 går uten Norge. Men fotballpresidenten freder Høgmo likevel.

UNGARN - NORGE 2-1 (3-1 sammenlagt)

BUDAPEST (Nettavisen): Søndag ble det klart: Norges EM-drøm er knust i tusen frustrerende biter etter at det norske laget ble ydmyket på Groupama Arena i en kamp de tapte 1-2.

Lilleputten Ungarn ble for sterke over to kamper, og etter søndagens tap i Budapest må Norge se sommerens mesterskap på TV – slik vi har gjort hver eneste gang siden 2000.

Dette blir det åttende mesterskapet på rad Norge ikke kvalifiserer seg til, og nå er spørsmålet om hva som må til for at vi igjen kommer oss inn i det gode selskap.

Større sjanse enn vi hadde her kommer neppe til å dukke opp de nærmeste tiårene.

- Beholder jobben

Til tross for den pinlige fadesen mot svake fotballpensjonister fra Øst-Europa, sitter Per-Mathias Høgmo trygt som norsk landslagssjef.

- Vi er svært, svært skuffet. Utover det vil det ikke ha noe å si for Per-Mathias’ stilling, han beholder jobben, sa NFF-president Yngve Hallén i et intervju med TVNorge etter kampen.

Mandag bekrefter fotballpresidenten igjen at Høgmo sitter trygt. Hallén freder sågar den sittende landslagstreneren.

- Betyr det at Per-Mathias Høgmo leder Norge under den neste VM-kvalifiseringen?

- Ja, det betyr det, bekrefter Hallén.

Det til tross for at Høgmo og Norge sølte vekk en gyllen sjanse mot et svakt ungarsk lag.

At Norge over to kamper er svakere, er intet mindre enn en skandale for et fotballforbund som har pøst ut penger for at «prosjekt Høgmo» skal lykkes.

Til 55-åringens forsvar skal det sies at han ikke var utpå gressmatten selv, og de norske spillerne bør se seg selv kraftig i speilet og spørre om de ga alt for at nasjonen skulle få en opptur.

Men faktum er at Høgmos laguttak i høy grad har vært diskutabelt, mildt sagt. Han valgte å bruke spillere ute av form i hjemmekampen, og hva skjedde? Ungarn scoret på grunn av feil fra to av de norske spillerne som ikke har vært i nærheten av å spille regelmessig på sine lag opp mot playoffkampene (Høgli og Nyland).

Fotball er ferskvare, men det har ikke Høgmo tatt hensyn til.

Gamblet - og feilet igjen

I tillegg har eksperter påpekt at flere av landslagssjefens bytter både har kommet for sent – og vært feil. Evnen til å endre et kampbilde har de siste landskampene virket å være totalt fraværende hos Høgmo.

Mot Ungarn søndag gamblet han totalt med laguttaket - og feilet igjen.

Fotballpresidenten sier mandag at Høgmo har full tillit.

– Per-Mathias har en svært sterk posisjon i spillergruppa og det teamet han har bygget opp rundt seg. Han har tillit også i Fotball-Norge, men på en dag som dette kommer skuffelsen tydelig fram. Han står som leder i front for sitt team og landslaget, og han må tåle å ta det ansvaret, sier Hallén.

– Men dere skjønner at spørsmål rundt hans posisjon kommer?

– Det skjønner både Per-Mathias og jeg, og det skjønner alle andre, sier den mektige fotballtoppen til NTB.

Les også: Tusenvis har stemt: - Høgmo må gå

- Frykter ikke for jobben

Da Høgmo møtte pressen etter søndagens kamp, ble han møtt med en rekke kritiske spørsmål.

- Har du mistet tilliten hos det norske folk?

- Vi har hatt en god utvikling i laget. Vi spilte gruppefinale mot Italia i en veldig sterk gruppe. Vi fikk ikke uttelling hjemme i playoff, og er veldig skuffet. Jeg har ingen kommentar utover det, svarer Høgmo.

- Det er ikke svar på spørsmålet.

- Vi er klare til å videreutvikle dette laget.

- Frykter du at du mister jobben?

- Nei.

Les også: Dette Høgmo-intervjuet vekker oppsikt

I 2013 stilte NFF et «absolutt krav» om at Norge skulle spille EM 2016. På spørsmål om hvorfor han er rett mann til å lede dette laget videre, svarer Høgmo slik:

- Jeg skjønner at det kommer denne type spørsmål når vi ikke vinner, og nå har vi mislyktes i åtte kvaliker på rad. Det er mitt ansvar denne kvaliken, men håper både dere og alle ser at vi er i ferd med å utvikle et nytt lag. Jeg har et brennende ønske om å utvikle oss, sier Høgmo.

På spørsmål hvorfor han valgte å spille uten en ren spiss fra start, svarer landslagssjefen slik:

- Markus har vært dyktig i rollen bak spiss, og har scoret mye mål. Han har størst målprosent i laget. Derfor valgte vi han til å ligge og løpe inn bak. Moi er formspiller, og Martin kunne stikke gjennom. Det lyktes vi ikke med. Vi traff ikke der, innrømmer han.

Les også:
NFF I 2013: Krav at Høgmo tar oss til EM
NFF I 2015: - Ikke meningen å si krav

- Halvparten av Uefas medlemsland er med i EM, ikke Norge. Hvor skuffet er du?

- Det var en veldig fin mulighet, det er det ingen tvil om. Selv om vi fikk en tøff gruppe, var tredjeplassen målet. Det er veldig surt å ryke ut i playoff, det er det, når man er så nær. Det er ikke godt nok, vi har ikke det nivået inne foran mål, mener Høgmo.

Han benyttet anledningen på pressekonferansen til å gratulere Ungarn med plass i EM.

- De var bedre enn oss i to kamper. Jeg er fornøyd med kvaliken, men er veldig skuffet over at vi ikke kom opp på et bedre nivå i disse to kampene.

Les også: Børs: Slik spilte Norge

TV Norge-kommentator Kenneth Fredheim er blant dem som ikke lar seg imponere av det norske laget.

- Vi er rett og slett ikke gode nok når det gjelder som mest. Vi jublet når Ungarn kom opp av bollen som playoff-motstander. De ble regnet som det klart mest fordelaktige laget å møte. Vi tapte 0-1 hjemme på Ullevaal på torsdag. Oppgaven virket overkommelig, selv med det utgangspunktet, men de brutale tallene forteller at Ungarn har vært effektive. Ungarn har vært potte tette bakover og har scoret to ganger, sier Fredheim under søndagens kamp.

LES: Detaljert kampreferat

Marerittstart

Høgmo overrasket mange med laguttaket i søndagens bortekamp. Tre endringer hadde den norske landslagssjefen gjort siden 0-1-tapet hjemme i Oslo.

Men endringene ga på ingen måte noen umiddelbar effekt for Norge. Det norske laget virket rotete i det offensive spillet, og fremstod også utrygge defensivt.

Og det var defensivt det skulle svikte da 13 minutter var spilt. En lang ball ble slått opp i bakrommet, hvor Tamas Priskin jaget ballen. Vegard Forren forsøkte å stoppe ungareren, men ble fraløpt, før Priskin vendte inn i banen og skrudde ballen opp i krysset. Dermed hadde Høgmos menn igjen fått en marerittstart mot Ungarn.

Man hadde håpet at scoringen skulle vekke det norske laget, men ting virket ikke å stemme for nordmennene. Feilpasningene florerte og laget virket ikke å finne noen løsninger på hvordan de skulle angripe ungarerne.

Traff stolpen

Men etter 26 minutter fikk Norge en god mulighet til å utligne da Mohamed Elyounoussi spilte vegg med Markus Henriksen. Elyounoussi forsøkte seg med et skudd, men forsøket ble stoppet. Ballen havnet imidlertid hos lagkamerat Haitam Aleesami som fikk en kjempesjanse til å score, men også hans skudd ble blokkert.

Muligheten var en av de sjeldne for det norske laget i førsteomgangen, for de norske spillerne imponerte på ingen måte. Og 35 minutter ut i oppgjøret var det nære at Ungarn virkelig hadde knust det lille håpet som var igjen. Ballen ble slått inn i boksen fra høyrekanten, før Lovrencsics stupheadet mot mål, men heldigvis havnet ballen i nettveggen.

Fem minutter før pause, var ungarerne farlig frempå igjen på en overgang, men denne gangen klarte ikke målscorer Priskin å ta vare på sjansen. For til tross for at Ungarn angrep to mot én, valgte den ungarske spissen å utfordre Omar Elabdellaoui, men den duellen klarte han ikke å vinne.

Dramatikken var imidlertid ikke over på Groupama Arena i den første omgangen. Få minutter før pausen fikk Norge corner. Den slo Martin Ødegaard inn i boksen, før den landet på hodet til Even Hovland. Sistnevnte headet mot mål, men dessverre gikk ballen i stolpen.

Dermed stod det 1-0 til Ungarn ved pause.

Gjorde flere bytter

Høgmo var tydeligvis ikke fornøyd med det han hadde sett av eget lag i den første omgangen, for i pausen byttet han inn både Marcus Pedersen og Pål Andre Helland for Martin Ødegaard og Mohamed Elyounoussi.

Kun tre minutter var spilt av den andre omgangen før Norge fikk en god mulighet på dødball med et frispark på høyresiden. Nevnte Helland fikk i oppgave å slå ballen inn i boksen, noe han gjorde på glimrende vis, men ingen av de norske spillerne klarte å få et hode på ballen, og ballen trillet dermed over dødlinjen.

Norge så mer til ballen etter pausen, men til tross for byttene, slet de fortsatt med å skape klare målsjanser.

Etter 57 minutter slapp de igjen med skrekken da Ungarn kontret og Dzsudzsak stormet oppover høyrekanten, før han dro med seg ballen innover og avsluttet mot mål. Ballen fikk en glimrende dupp, men heldigvis for Norges del, ble den stoppet av tverrliggeren.

Utover omgangen ble det enda mer tydelig at dette virkelig ikke kom til å gå Norges vei.

For da Høgmos menn fortsatte å stange mot den hardtarbeidende ungarske forsvarsmuren, skapte Ungarn problemer for Norge på kontringer.

Etter 70 minutter var det kun en god redning av Nyland som hindret Dzsudzsa fra å øke ledelsen til 2-0 da ungareren kom til nok et skuddforsøk.

For Norges del stemte lite, og da Marcus Pedersen så ut til å få sjansen laget trengte 75 minutter ut i kampen, klarte spissen ikke å overliste keeper Kiraly da han kom alene med den ungarske målvakten.

10 minutter før slutt, satte Høgmo innpå Jo Inge Berget, men byttet fikk lite å si for Norge. For tre minutter senere fikk Ungarn corner, og det tok de godt vare på. Ballen ble slått inn i boksen og gikk via en ungarsk spiller, før Henriksen satte den i eget mål. Dermed stod det 2-0 til Ungarn.

Norge skulle imidlertid få det målet de hadde jaktet i nesten 180 minutter, men det kom alt for sent. Tre minutter før slutt fikk Henriksen ballen inne i boksen og satte inn reduseringen.

Men det norske herrelandslaget klarte ikke snu kampen, og dermed går nok et mesterskap uten norsk deltakelse - med mindre UEFA finner plass til en tippeligadommer.

P.S: Les alt om landskampen her.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken