Gå til sidens hovedinnhold

Norges beste golfanlegg

Ingen norske golfanlegg kan måle seg med Haga Golf i Bærum. Selvsagt har klubben også en restaurant med Michelin-stjerne.

Med litt flaks ville utbyggerne av Haga Golf vært søkkrike.

Men det fantastiske anlegget ble ferdig litt for sent til å surfe på golfbølgen som skyllet inn over Norge på slutten av 90-tallet.

Likevel må du ut med 90.000 kroner for å bli medlem - og det er meget høyt i dagens golf-Norge.

Men Haga er verdt pengene, spesielt hvis man kaster seg på klubbens julitilbud for en runde.

Green fee: 500 kr (i juli)

Baneguide: På nett

Slopetabeller: På nett

Før Haga var golfdominansen i Oslo flyttet fra vest til øst, drevet av toppbaner som Miklagard, Losby og til en viss grad Hauger.

Nå blir hegemoniet tatt tilbake, spesielt når Oslo Golfklubb (Bogstad) står ferdig til neste år. Da er det to toppbaner og en nihullsbane (Grini) innenfor noen kilometers radius.

Gedigent anlegg

I motsetning til mange middelmådige golfutbygginger har Haga satset på det beste.

Den består av hele 27 hull, fordelt på tre likeverdige ni hulls-sløyfer - Øverland, Nordli og Lund (som sammen med Haga er gårdene anlegget består av).

I tillegg har man et flott treningsanlegg med 78 utslagsplasser under tak, treningsområde for nærspill, en egen korthullsbane - og et innegolfsenter med simulatorer om vinteren.

Proshopen er rikholdig, garderobeanlegget helt topp, og kafeteriaen er et godt tips for en billig middag i friluft (se bildet).

Og så har man til alt overmål fått lokket landets kanskje beste kokk - verdensmester Terje Ness - til å drive stjernerestauranten Haga i klubbhuset.

Det er nesten umulig å overgå.

Nettavisen plasser Haga Golf på en soleklar topplassering av de norske golfbanene vi har testet.

Her er scoren - artikkelen fortsetter under grafikken:

Den alvorligste innvendingen er at banen ligger på noen jorder, og at det er lite spektakulære omgivelser.

Den er også litt fersk, så den gode nyheten er at banen kommer til å modnes som en av Terje Næss sine gode viner - med bedre fairwayer og vegitasjon mellom hullene.

Sjekk bildene fra banen og se om du er enig - artikkelen fortsetter under galleriet:

474

For grunneierne som gikk sammen om å få bygget banen, ble starten tung. Den opprinnelige prisen på aksjene gjorde at man ikke fikk solgt unna andelene, og grunneierne ble sittende med mange hundre usolgte andeler. Dette la selvsagt også et tak på aksjekursen, og Haga har ikke vært noen stor økonomisk investering for medlemmene foreløpig.

Glimrende arkitektur

Forhåpentligvis har spillerettene vært til større glede rent golfmessig for den danske banearkitekten Henrik Jacobsen skal ha all ære for sitt design. Banen er ingen monsterbane, men nesten samtlige hindre er strategisk godt plasserte.

Typisk ligger bunkerne akkurat der du har mest lyst til å plassere ballen, og allerede på åpningshullet må du velge mellom å drive bunkeren - eller få et langt innspill.

Og slik fortsetter det med bunkere, vann og røff: Det er belønning for å ta sjanser og lykkes - og straff for å feile. Slike en god bane skal være.

Ypperlig stand

I likhet med mange andre baner på Østlandet fikk også Haga en tøff start på året, men dagen Nettavisen testet banen, var både greener og fairwayer i meget god stand. Greene er undulerte og tøffe. Banen er middels lang og ganske flat, men det er vann i spill på mange av hullene.

Hadde vi bare vurdert golfbanen, ville Haga vært en av landets fem-ti beste baner. Litt kjedelige omgivelser er veiet opp av en kreativ og dyktig arkitekt, men selve golfbanen er ikke i seg selv noen soleklar nasjonal mester.

Hagas triumf ligger i det totale anlegget, ned til hver minste detalj. Selvsagt er også nettsidene helt i toppklassen, for eksempel en liten detalj som at hele baneguiden ligger ute.

Haga Golf er rett og slett en meget gjennomført opplevelse.

Her finner du banen:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken