Gå til sidens hovedinnhold

Norges raskeste frivillighetspolitiker

Stortingspolitikerne ble grillet da de mandag gjorde rede for hva de vil gjøre for frivillighetsarbeidet i Norge.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Et hav av gule spørsmålslapper dukker opp idet SV-leder Audun Lysbakken trer foran de 40 frivillige organisasjonene som har møtt opp på Håndverkeren i Oslo.

De krever svar. 15 minutter står på klokka. Til og med Lysbakken ser litt stresset ut nå.

- Jeg går ikke nødvendigvis inn for å vinne dette, sier han til en latterfull sal, idet lovnadene renner ut i hurtig tempo.

134 spørsmål
Mandag formiddag samlet paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge representanter fra alle stortingspartiene for å høre hvilke tiltak de vil gjøre for å styrke det frivillige Norge.

Politikerne fikk kun 15 minutter til å svare på så mange spørsmål som de klarte. I alt hadde det blitt sendt inn 134 spørsmål som politikerne fikk kort tid til å forberede seg på.

Tilstede blant organisasjonene var blant annet 4H, AngstRingen, Autismeforeningen, Døveforbundet, FolkOrg og Foreningen for muskelsyke, i tillegg til mange flere.

- Må øke skattefradraget på gaver
En av de som ble grillet av de frivillige var Høyres nestleder Jan Tore Sanner. Han erkjenner overfor Nettavisen at han kjente presset.

- Heldigvis er jeg veldig engasjert i de frivillige organisasjonene, og deltar selv i flere. Jeg kjenner det derfor på kroppen mange av de bekymringene som ble tatt opp her i dag, sier Sanner.

Han er klar på at Norge er avhengig av de frivillige organisasjonene dersom landet skal vokse nedenfra.

- Dermed må frivilligheten ha flere bein å stå på. Offentlig støtte er viktig, men private midler må og til. Vi ønsker også å øke skattefradraget på gaver til de frivillige organisasjonene, sier han.

En gjenganger blant lovnadene på utspørringen var momsfritaket for frivillige organisasjoner, som har vært en kampsak i lang tid. I dag betaler flere organisasjoner mer moms til staten enn det de får i offentlig støtte. Leder i Senterpartiet og statsråd Liv Signe Navarsete snakket varmt om momsfritaket under mandagens utspørring.

- Det handler om få en økonomi i frivilligheten som får det til å gå rundt. I tillegg må vi få til en forenkling i regelverket, slik at en kan bruke tiden på det en ønsker, og ikke masse papirarbeid, sier Navarsete til Nettavisen.

- Løft til frivillighetssektoren
Partileder Knut Arild Hareide representerte KrF under politikerstafetten. Han er enig i at det er krevende å skulle kunne gi svar på alle spørsmålene.

- Det viktigste blir at vi gir et ordentlig løft til frivillighetssektoren, og ikke til enkelte organisasjoner. For noen passer 4H, for andre er det speideren, og noen trives best i kristenorganisasjoner, sier Hareide til Nettavisen.

- Går litt rundt grøten
Den noe utradisjonelle spørrerunden ble ifølge generalsekretær i Frivillighet Norge Birgitte Brekke til for at flere av organisasjonene skulle kunne få svar på sine spørsmål.

- Det finnes mange frivillige organisasjoner i Norge som aldri kommer i kontakt med en politiker, fordi det finnes så mange organisasjoner. Ved å invitere politikerne hit og samtidig gi organisasjonene en sjanse til å stille de spørsmålene de vil, gir vi dem en arena. I dag går vi gjennom alt fra ostetoll til klageorgan for FNs barnekonvensjon og rekruttering til naturbruksutdanning, sier Brekke og humrer litt.

Hun er generelt imponert over den direkte måten enkelte av politikerne svarte på spørsmålene.

- Men det må sies at enkelte går litt rundt grøten, sier Brekke, og legger til:

- Hvis alt det partiene i dag har svart virkelig blir gjennomført, går frivilligheten og landet en god tid i møte.

Med 45 av 134 mulige svar gikk Høyres Jan Tore Sanner av med seieren som Norges raskeste frivillighetspolitiker. De andre representantene var Liv Signe Navarset (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Daniel Rugaas (V), Audun Lysbakken (SV), Arild Stokkan-Grande (Ap) og Øyvind Korsberg (Frp).

Partienes svarpoeng:

SV: 27

KrF: 20

V: 37

AP: 36

SP: 34

H: 45

FrP: 28

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken