Gå til sidens hovedinnhold

Norges rente kuttet i to

Utlendingene står i kø, noe du kan nyte godt av.

Sjefstrateg for valuta, David Bloom i storbanken HSBC, har flere ganger påpekt overfor NA24 at den norske kronen er den beste valutaen i verden. Nå kommer tall som tyder på at han har rett.

Mer enn halvert
Renten på norske statsobligasjoner (renten den norske stat må betale for å låne penger) har nemlig stupt. For to år siden måtte Norges Bank betale en rente på over fire prosent til investorer som ville låne Norge penger. Nå er prisen under to prosent som følge av at investorene står i kø (se renteutviklingen på norske statsobligasjoner nederst i saken).

1. januar 2010 ble den effektive renten på norske statsobligasjoner notert til 4,15 prosent. Tirsdag 17. januar ble renten notert til 1,97 prosent. Mer enn en halvering med andre ord. Tar vi hensyn til inflasjon betyr det at Norge låner penger tilnærmet gratis.

Eksklusiv AAA-rating
- Norge er et av få land i verden som fortsatt har AAA-rating, noe som forklarer populariteten til norske statsobligasjoner, sier porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene til NA24.

Lavere statsobligasjonsrenter er gode nyheter for den norske staten som får lavere rente på nye lån. Dette er også gode nyheter for låntakere i Statens Lånekasse som vurderer å binde renten, ettersom fastrentene der beregnes med utgangspunkt i statsobligasjonsrentene med et påslag av ett prosentpoeng.

- Lavere statsobligasjonsrenter har også bidratt til lavere swaprenter, selv om sistnevnte ikke har falt så mye. Swaprentene er referanserente for banker og industriselskaper når de skal låne penger i obligasjonsmarkedet med fastrente, noe som igjen gir lavere fastrentetilbud på for eksempel boliglån, sier Torgersen.

Lån blir billigere
Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea kommenterer utviklingen slik:

- Nå har jo ikke norske staten netto lånebehov så noen stor betydning har det vel ikke, men tilliten til Norge og norsk stat har betydning blant annet fordi det nok smitter over på norske banker som dermed kan hente inne penger billigere. Det betyr at tilgangen på kreditt for bedrifter og husholdninger blir billigere, sier Bruce.

Offentlige ansatte får enda billigere boliglån
- Gavner det nordmenn flest at Norge får låne billigere?

- Det er en gruppe nordmenn som direkte nyter godt av at utlendingene står i kø for å kjøpe norske statsobligasjoner. Det er offentlige ansatte som har boliglån i Statens pensjonskasse og lånekunder i Lånekassen. Renten på lån i SPK pg Lånekassen styres av utviklingen i renten på norske statsobligasjoner. Fortsetter trenden kan disse se frem til enda lavere rente, sier Holvik.

Som NA24 omtalte tidlig i januar er renten i SPK akkurat nå rekordlave 2,72 prosent.

Billigere for nordmenn på utenlandsferie
En annen konsekvens av at renten på norske statsobligasjoner synker som en stein ar at verdien på obligasjonene øker. Dette fører til at verdien på norske kroner øker.

- Dersom utviklingen fortsetter er det sannsynlig at verdien av norske kroner øker. Det er dårlig nytt for norske eksportbedrifter som får solgt mindre varer, men godt nytt for nordmenn som skal på ferie i utlandet, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen til NA24.

Sluttnotering (effektiv rente) 10 års norske statsobligasjoner:

Kommentarer til denne saken