Gå til sidens hovedinnhold

Norges sørligste punkt

Norges sørligste fastlandspunkt har forflyttet seg sørøst for Mandal.

Det er Statens kartverk som nå har prinsipielt besluttet å kalle Lindesnes for en øy. Det skjer samme dag som dronning Sonja offisielt åpner Spangereidkanalen.

Norges sørligste fastlandspunkt er Odden på nordsiden av Skjernøysund, hvor brua går over til Skjernøya, rundt 4 kilometer sørøst for Mandal sentrum.

GRATIS OPPSETT: Les nyhetene på mobilen i sommer

- For oss er Lindesnes nå ei øy. Det har vært en diskusjon om dette lenge, og vi har besluttet å ta et endelig standpunkt i saken, sier informasjonssjef Åge Hadler hos Statens kartverk.

Ordførere og andre patrioter i de to sørligste kommunene i Norge har så langt hatt ulikt syn på definisjonen av en øy. Nå viser det seg at Mandal kommune har fått et nytt nasjonalt landemerke, mens Lidesnes kommune har mistet sitt.

I en melding fra Statens kartverk heter det følgende, med koordinater:

«Kongeriket Norges sydligste punkt på hovedlandet, fastland: Etter utgraving av båtkanal ved Spangereid, under rv460 til Grønsfjord (ferdig senhøst 2006 og 0,5 km lang): Skjernøysundet (Odden) i Mandal kommune ca. 4 km sørøst for Mandal, 58o00'12,59930'' Nord 07o30'47,68927'' Øst.»

- Interessen for slike spørsmål er stor, og da spesielt fra media. Det har derfor vært nødvendig å kunne definere slike forandringer i landskapet, sier Hadler.