Gå til sidens hovedinnhold

Norges topp-innvandrere

Fotografen Nancy Bundt (57), arkitekten bak dette bildet av Trollfjorden, er kåret til en av Norges ti fremste innvandrere.

Det er Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet som sammen med «Ti på topp» som står bak listen. Målet er å få økt synlighet av kompetansen til personer med innvandrerbakgrunn. Prosjektet har fått støtte fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- En kåring som Topp 10 gjør at kandidater som kan være rollemodeller og gode eksempler for unge med innvandrerbakgrunn, trekkes tydeligere fram i offentligheten, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Bekreftelse
Fotografen Nancy Bundt, som kom til Norge fra USA i 1992, er beæret over å ha havnet på listen.

- Jeg har jobbet veldig hardt for å skaffe meg en karriere i Norge. Derfor er dette en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig. Og jeg håper det kan være til inspirasjon for andre som starter opp en business i Norge, sier Bundt til TV 2 Nettavisen.

Nederst i saken kan du se flere av hennes bilder.

Det var en fototur til Vesterålen i 1992 som til slutt endte med at hun tok seg jobb som engelsklærer på en skole. Det endte igjen med bryllup med en norsk kollega.

Bundt har jobbet som fotograf i flere tiår, og leverer nå bilder til flere titall magasiner i Norge.

Hun har også tatt bilder for flere internasjonale blader, blant annet Time.

Men Bundt, som når bor på Nesodden, forteller om en vanskelig startfase i Norge.

- Jeg hadde en karriere som fotograf i USA, men det tok meg syv år å lykkes i Norge. Det tok en evighet å få kontakter, men når jeg først fikk dem, så gikk det fort. Problemet var ikke at nordmenn ikke var snille og hjelpsomme, men mange visste ikke hvordan de skulle hjelpe. Nordmenn forventer også at man kjenner systemet i landet, noe som gjør det ekstra vanskelig.

- Jeg forslår derfor at man gir ut en 10-siders informasjonsbrosjyre om hvordan man skal sette opp en bedrift i dette landet. Det ville virkelig hjelpe, ler Bundt.

- Må ses på som individer
Hun mener mye av utfordringen i norsk innvandringspolitikk er å se på innvandrerne som individer, og ikke grupper.

- Jeg er privilegert som kom til Norge som en profesjonell, med karriereutsikter. Flytninger og rene innvandrere har det mye vanskeligere. Vi sliter med det også i USA, men det viktigste Norge må forstå om innvadrere, er at man må oppnå kontakt med dem en etter en. Alle er forskjellige og trenger forskjellige hjelp. Man må ikke se på dem som en gruppe, men som individer.

- Ikke alle, men de fleste kan bidra til å gjøre Norge til et bredere og bedre samfunn – som kan gi samfunnet mer å bygge på. Mitt land er bygd opp av immigranter. Og det er det som gjør det interessant, sier Bundt.

Et av arbeidsmålene hennes er å vise utlendinger Norge gjennom sine bilder, men også motsatt – å vise nordmenn bilder av sitt hjemland.

- Jeg tar flere bilder for å promotere Norge i utlandet, men også motsatt. Det er verdifullt for meg å vise samfunn begge veier. Hvis du er nordmann, elsker du landet, men får kanskje ikke tid til å se alt. Det kan jeg være med på å vise, men jeg vil også vise hva mitt land består av, sier Bundt.

«Top 10-listen»

De fem kvinnene og fem mennene med innvandrerbakgrunn som nå er blitt kåret i en «Top 10-liste», er:

Nancy Bundt – fotograf, Oslo

Krishna Chudasama – statssekretær Barne- og likestillingsdepartementet, Fredrikstad

Rita Kumar – internasjonal programkoordinator NTNU, leder Kontaktutvalget for innvandrere og myndighetene (KIM), Trondheim

Zorica Mitic – overlege anestesi Radiumhospitalet, Oslo

Nina Witoszek - forskningsleder Universitetet i Oslo, SUM, Oslo

Ahmed Bozgil – administrerende direktør Hero Mottak og Kompetanse AS, Stavanger

Tarik Demirovic – prosjektleder Techpower, Oslo

Phuong Ngoc Ngyuen - fastlege, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor, Oslo

Naushad Qureshi - seksjonsleder Høgskolen i Finnmark, Alta

Famara Alieau Sanyang - rådgiver ved Sykehuset Østfold HF og fylkesleder Samfunnsviterne Østfold, Sarpsborg

De ti kommer fra Tanzania, India, Holland, Bosnia, Serbia, Tyrkia, Gambia, USA, Polen, og Vietnam.

- Vil øke rekrutteringen av innvandrere

- Flere av kandidatene som er kåret til vinnere, av et bredt utvalg på over 50 personer, er fremragende på sine fagfelt. Flere er store ledertalenter, noen innen akademia, andre innen kunst og kultur. Regjeringen ønsker å øke rekrutteringen av innvandrere til stillinger i privat og offentlig sektor, og mener denne kåringen viser at det finnes mange innvandrere med høy kompetanse, gode ferdigheter utover i landet som bidrar til økt bevissthet i norsk arbeids- og samfunnsliv. Vi ønsker at flere blir inspirert til å ta i bruk den kompetansen som finnes hos personer med innvandrerbakgrunn i Norge, sier Libe Rieber-Mohn i forbindelse med offentliggjøringen av listen.

Bundt har selv møtt de ni andre på listen.

- Jeg er veldig stolt av å være blant dem. Deres historier er utrolige, mye mer fascinerende enn min. Og de er veldig dedikerte. Alle har vært i Norge i minst 12 år, noen av dem så lenge som 30 år. Det tar langt tid å lykkes her. Det er spesielle folk – og burde alle få fortelle sin historie, sier Bundt.

Under kan du se flere av hennes bilder.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken