Det er fire fester som virkelig skiller hvem som er heit og hvem som er teit i Norge i løpet av ett år.

Dette er festene «alle» snakker om, som pressen flokker seg rundt og der de som ligger i gråsonen for om de er inne eller ikke, gjør alt for å komme inn på.

Ikke uten grunn. Skal vi tro på ekspertisen, kan nemlig deltakelse på én eller flere av festene gi en skikkelig selvtillitsboost. Festene alle snakker om er:

Her mingler ministre med finanstoppen, kulturpersonligheter og pressen over champagne.

- Flokkdyr
- Treffpunkter er viktig i et samfunn. Dessuten er mennesket flokkdyr. Det å være med i den gjeveste flokken, flokken der hannene har halen rett til værs hele tiden, gir selvfølgelig status. Det tror jeg faktisk er vel så viktig som selve maktkonsentrasjonen på festen, sier Hans Geelmuyden i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese til Nettavisen.

Akkurat det er senior kommunikasjonsrådgiver Lotte Grepp Knutsen i JKL enig i.

- Slike fester er mer et symbol på at man er med, enn et fora for nettverksbygging. Når det er sagt ser vi jo også en dreining fra viktigheten av å ha et godt nettverk, i forhold til å ha en partibok slik det var tidligere. Det viser jo også siste tids hendelser, sier Knutsen med klar adresse til bråket rundt barne- og familieminister Manuela Ramin-Osmundsen.

Knutsen innrømmer at hun også selv har kjent maktens sentrumssus på sine skuldre.

- Jeg var med som daten til en sivilarbeider på en FAFO-fest. Vi stod og ventet på Gro og følte at vi var med der det skjedde, men det var litt rart. Jeg var jo med han som malte gjerdet deres, for å si det sånn.

Det til tross, det er et faktum at mange av Norges mektigste personer faktisk blir invitert til flere av disse fire festene hvert eneste år.

- Norge er et lite samfunn som i tillegg er korperativt. Det betyr at det er de samme menneskene som sitter i styrer og utvalg, og de samme menneskene som trekker i samfunnstrådene. Dette er et lukket system der de som er på utsiden ikke vet hva som foregår på innsiden, sier Geelmuyden, før han legger til:

- Dere har gjort en god bedømmelse i utvalg av fester. Skulle jeg satt opp de fire viktigste festene, ville jeg nok falt ned på disse selv også. Jeg blir imidlertid ikke invitert til noen av dem, så man må jo spørre seg hvor viktige de egentlig er, he-he.

Mediene heier
Invitasjon eller ikke, Knutsen mener uansett at pressen er en av de store årsakene til at også menigmann oppfatter de fire evenementene som årets viktigste begivenheter på festfronten. Ifølge henne skyldes mye den myteomspunne statusen festene har at mediene flokker seg rundt arrangementene.

- Dere er med på hypen når dere står og fotograferer hvem som er inne og hvem som er ute. Ellers tror jeg ikke disse festene skiller seg så veldig mye fra en vanlig fest.