Gå til sidens hovedinnhold

Normal nok til å dø?

Høyeterett skal avgjøre om Percy Walton (27) er normal nok til å skjønne at han dør hvis han blir henrettet. I så fall blir han drept torsdag.

Percy Waltons advokater beskriver ham som en mann har mistet enhver kontakt med virkeligheten, melder Associated Press. Han har ikke noe annet i cellen sin enn et fjell av salt- og pepperpakker. Han snakker sjelden, selv om han tidvis bryter ut i latter. Når han blir spurt om hva han tror vil skje med ham når hvis han blir henrettet, svarer Walton at han ville gått på Burger King.

Trippeldrap
I nær ti år har debatten gått rundt hvorvidt Walton virkelig er gal og mentalt tilbakestående eller ikke. Noen tror han spiller for å unnslippe henrettelse. Nå skal USAs Høyesterett avgjøre saken. De har bare noen dager på seg: Etter planen skal han henrettes med giftsprøyte på torsdag.

Walton sa seg i 1997 skyldig i drap på Jessie og Elizabeth Kendrick, et ektepar i 80-årene, og 33 år gamle Archie Moore. Ofrene ble ranet og skutt i hodet. Liket av Moore ble funnet i et skap, duftende av parfyme.

Høyesterett har avgjort at det er grunnlovsstriddig å henrette gale eller mentalt tilbakestående personer i USA, men det er opp til hver enkelt delstat å avgjøre hva som skal til for at en fange kan regnes som gal eller mentalt tilbakestående.

- Skjønner ikke døden
I 2003 var det bare tre dager til Walton skulle henrettes da en dommer avgjorde at straffen skulle utsettes slik at eksperter kunne undersøke hans mentale tilstand.

I de følgende høringene sa en fengelsvakt at Walton ikke kunne forlate cellen sin for å dusje, fordi han klagde over at en mann i hvit dress satt på en grå boks i cellen. Fengselsrådgivere og eksperter på mental helse fortalte at de trodde Walton var psykotisk. Under rettssaken satt Walton og lo og plukket seg i nesen.

Men dommeren avgjorde i 2004 at til tross for Waltons problemer, forsto han at dødsstraffen er straff for drapene, og at han derfor var kompetent til å dø.

Men siden da har Waltons mentale tilstand blitt så mye verre at han trolig ikke ville skjønne at han døde dersom han ble henrettet, sier hans advokat, Nash Bilisoly.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken