En russisk familie bosatt i Tromsø har koblet inn det russiske barneombudet og Russlands ambassade etter at sønnen ble hentet og akuttplassert av det norske barnevernet.

- Skaper dårlig resonans

- Tradisjonelt er dette saker som skaper en dårlig resonans hos russere i Norge, sier Russlands visekonsul i Nord-Norge, Igor Lapitskiy, til Nettavisen.

Han sier generalkonsulatet vil undersøke saken nøye og ta kontakt med det norske barnevernet.

- Vi vil prøve å forstå situasjonen og undersøke den nærmere. Vi forstår at både barnevernet og foreldrene har barnets beste for øye, sier visekonsulen.

Omtalt av russisk nyhetsbyrå

Det statlig eide russiske nyhetsbyrået RIA Novosti omtaler saken onsdag og viser blant annet til en Twitter-melding fra kommisær for barns rettigheter i Russland, Pavel Astakhov. Her skriver han at gutten ikke kom hjem fra skolen fordi han ble sendt for å møte barnevernet i Norge. Han omtaler gutten og foreldrene med fornavn og hva som ifølge barnevernet skal ha foranlediget at de grep inn.

Foreldrene har russisk statsborgerskap med lovlig opphold i Norge, der de midlertidig bor og arbeider i Tromsø.

Bekrefter akuttplassering

Familiens norske advokat Olav Sylte bekrefter at gutten ble hentet og akuttplassert av barnevernet og at de har bedt om bistand også fra den russiske ambassaden. Han forteller at han også er blitt oppringt av flere russiske journalister om saken onsdag.

Enhetsleder Elizabeth Kræmer ved barnevernstjenesten i Tromsø kommune sier det er ukjent for henne at saken har fått medieomtale i Russland. Hun sier Tromsø er en by der mange ulike nasjonaliteter er representert, også Russland. Den konkrete saken kan hun ikke kommentere.