Gå til sidens hovedinnhold

Norsk fredsføler i Darfur

Statssekretær Raymond Johansen vil forsøke å få de to gjenværende opprørsgruppene i Darfur til å undertegne fredsavtalen før fristen går ut ved midnatt.

Statssekretær Raymond Johansen kom onsdag til Darfur. Ved midnatt går fristen ut for opprørsgruppene til å signere fredsavtalen.

Utenriksdepartementets spesialrepresentant til Sudan, Hans Jacob Frydenlund bekrefter at Johansen vil forsøke å få møte de to opprørsgruppene, men understreker at formålet er å få utbrytergruppene til å signere fredsavtalen som allerede ligger på bordet.

- Norge som partnerland arbeider for at alle parter får slippe til, sier Frydenlund.

Norge var tungt inne i forhandlingene som førte til en fredsavtale mellom SPLA-geriljaen i Sør-Sudan og myndighetene i Khartoum. I fjor sommer var Norge vert for et giverlandsmøte for Sør-Sudan.

SLA
Tirsdag møtte statssekretæren fra norsk UD sin sudanske kollega Mahjoob Al-Bash Khartoum i Sudan.

- Statssekretærene diskuterte implementeringen av fredsavtalene for Darfur og Sør-Sudan, sier talsmann for det sudanske utenriksdepartementet, Jamal Ibrahim, til TV 2 Nettavisen.

- Johansen sa han ville forsøke å få den sudanske opprørsgruppen Justice and Equality Movement (JEM) og gruppen ledet av SLA-utbryteren Abdel Wahed Nur med i avtalen, sier Ibrahim.


FN-styrker
FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland advarte tirsdag om at situasjonen i Darfur ville kunne utvikle seg i katastrofal retning dersom ikke det internasjonale samfunn handler raskt for å støtte opp under den fredsbevarende styrken fra den afrikanske union. FNs generalsekretær mener Kofi Annan kan være på plass i løpet av fire måneder.

Ifølge Hans Jacob Frydenlund er myndighetene i Sudan klare til å be FN stille en styrke.

- De åpner for en felles styrke fra Den afrikanske union og FN. Men myndighetene har ennå ikke invitert FN formelt, sier han.

- Sudans regjering synes ikke det er lurt å utplassere en slik FN-styrke nå. Vi tror sikkerhetssituasjonen vil bli bedre etter at fredsavtale er innført. Men Sudan vil fortsette samarbeidet med det internasjonale samfunnet, sier talsmannen for det sudanske utenriksdepartementet, Jamal Ibrahim.

Olje
Ifølge Ibrahim var også olje et tema under møtene i Khartoum tirsdag. Dette avviser Frydenlund.

- Norge har et program for å hjelpe Sudan med å bygge opp produksjonskapasiteten, og har invitert en del sudanesere til Norge for kursing. Det har også vært norske eksperter i Sudan. Men olje var ikke tema under møtene, sier han.

Den største opprørsgruppen i Darfur, SLA, godtok 5. mai en fredsavtale med den sudanske regjeringen.I løpet av tre år har rundt 200.000 mennesker mistet livet og to millioner flyktet fra hjemmene sine.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test

Kommentarer til denne saken