PATTAYA/OSLO (NA24): Som NA24 skrev torsdag risikerte de fire norske statsborgerne som er fengslet i Pattaya, en kvinne på 19, to menn i starten av 20-årene samt en mann i 40-årene, å bli overført til det beryktede varetekstfengselet Nong Pla Lai 15 kilometer nordøst for Pattaya.

- Jeg var tilstede ved rettslokalet fredag i Pattaya, dessverre skjedde det vi ikke trodde skulle skje. Klokken 17.30 kom beskjeden om fortsatt fengsling og overføring til Nong Pla Lai. Det var ingen formell høring, nordmennene og svenskene hadde ventet i i flere timer i et kjellerlokale i rettsbygningen før de fikk beskjeden om fortsatt fengsling, sier sjømannsprest Jan Olav Johannessen ved Den norske Sjømannskirken i Pattaya til NA24.

I likhet med ofrene selv og deres advokater trodde han at de norske ungdommene ville bli sluppet fri mot en bot eller kausjon.

Storstilt politiaksjon
Det var ved 01-tiden onsdag morgen at polititjenestemenn fra både Bangkok og Pattaya raidet lokalene som tilhører to svenske forretningsmenn på Viking Hotel i sentrale Pattaya.

Fire nordmenn og to svensker ble arrestert etter mistanker om storstilt svindel av flere hundre norske bedrifter via internett.

Etter det NA24 kjenner er det tre svensker og en eller to nordmenn som står bak et opplegg der flere titalls arbeidsledige nordmenn har blitt lokket til Thailand med løfte om arbeidsvisum, jobb og god inntekt.

Under dekke av å drive en internettkafé har de drevet utstrakt telefonsalg til norske bedrifter. Det hele har imidlertid vært ren gangstervirksomhet og flere hundre norske bedriftene har betalt for et produkt som ikke eksisterer.

For å skjule at telefonselgerne befant seg i Thailand har norske kunder blitt oppringt via internettbaserte telefontjenester, såkalte Voice Over Internet Protocol (VOIP)-tjenester. Norske kunder har dermed trodd at selgerne befant seg i Norge.

Onsdag uttalte den norsksvenske turistpolitiassistenten Johan Løkken og etterforsker ved turistpolitiet i Pattaya Attapong Samjaiwut til NA24 at nordmennene mest sannsynlig bare vil bli siktet for brudd på arbeidsvisumbestemmelsene, men at svenskene kan vente seg en utvidet siktelse basert på internettsvindel av norske selskaper fra kontoret i Viking Hotel.

Ennå ingen formell siktelse
I en samtale NA24 hadde med kriminalinspektør Ruangyos Sophapol, den tredje øverste på rangstigen i Pattaya-politiet, kom det frem at politiet ikke var ferdig med å utarbeide siktelsen.

- Den informasjon vi har tilsier at siktelsen for nordmennenes del kun gjelder brudd på arbeidsvisumbestemmelsene, sier sjømannsprest Johannessen.

Risikerer flere uker i skrekkfengsel
Han legger imidlertid ikke skjul på at han frykter at siktelsen kan bli mer omfattende og at de unge norske statsborgerne risikerer å sitte i flere uker i varetektsfengselet Nong Pla Lai.

- Jeg har besøkt nordmenn i Nong Pla Lai flere ganger, og la meg si det slik, forholdene der er langt fra det man forventer i et norsk fengsel, sier han.

- Kan du beskrive det?

- Vel, cellene er mye større enn i arresten på Pattaya politistasjon. Utfordringen er vel at det også er langt flere innsatte i samme celle, sier han.

Den nettbaserte hjelpeorganisasjonen Foreignprisoners.com har en beskrivelse av Nong Pla Lai, eller Nong Palai som det også heter. I beskrivelsen går det frem at cellene på 50 kvadratmeter som oftest inneholder 50 fanger. Fengselet er bygget for 700, men inneholder for tiden 1.700 fanger. Toalettet er et hull i gulvet. Tilstrekkelig mat og drikke får man kun hvis man kan betale for seg. Gangbar mynt er sigaretter og penger. Vaktene tar ofte en saftig provisjon.

- Heldigvis har Nong Pla Lai en egen kvinneavdeling, sier Johannessen og tenker på den unge norske jenta på 20 år.

- Guttene må dele celle med alt mellom himmel og jord, sier han.

Har du tips om denne saken? Send de inn her

- Gjør alt vi kan
Johannessen er norske myndigheters forlengete arm i Pattaya. Som attaché tilknyttet den norske ambassaden i Bangkok samarbeider han nært med ambassadør Katja Christina Nordgaard og attaché Øyvind Lorenzen.

- Vi gjør alt det vi kan for å hjelpe og støtte de norske. Vi har blant annet tilbudt advokathjelp til alle sammen, sier Johannessen.

- Har du eller ambassaden fått opplyst hva siktelsen mot de norske er?

- Nei. Vi hadde kanskje forventet å ha den allerede, men vi regner med at den vil være klar om ikke lenge. Det siste vi har av uoffisiell informasjon tyder heldigvis på at det for nordmennens del kun vil dreie seg om brudd på arbeidsvisumreglene, sier han.

Brudd på arbeidsvisumreglene kan i verste fall føre til flere års fengsel, store bøter og et livsvarig forbud om innreise til Thailand. Etterforsker ved Pattaya-politiet Samjaiwut understreket torsdag overfor NA24 at de aller fleste tilfellene ender med en bot og utvisning fra Thailand.

- Hvordan ble beskjeden om fortsatt fengsling mottatt av de norske?

- Den kom naturligvis som et sjokk. Sjokket ble raskt erstattet av raseri for så å gå over i fortvilelse, sier Johannessen.

Les også: Disse nordmennene er arrestert i Thailand

Les også: Her er fire unge nordmenn sperret inne på 10 kvadrat