Gå til sidens hovedinnhold

Norsk kjempe permitterer 500

Norges soleventyr dundrer i bakken.

Den norske solgiganten Renewable Energy Corporation (REC) har tirsdag kommet med et negativt resultatvarsel.

Selskapet, som opererer innenfor markedet for solenergi, melder at de skal kutte produksjonen av såkalte wafere, celler og moduler i Norge fra 1. juli.

Dette gjøres ved at deler av produksjonen stanses på Herøya ved Porsgrunn og i Narvik.

Totalt skal waferproduksjonen i Norge kuttes med 30 prosent, noe som vil ramme 500 ansatte gjennom permitteringer.

- Vi velger nå å stenge ned produksjonen ved to av våre anlegg i Norge. Det er de to eldste fabrikkene på Hærøya og anlegget i Narvik. Av de 750 ansatte på Hærøya anslår vi at 300 vil bli rammet, mens det vil gjelde nær sagt alle de ansatte i Narvik. Det som skjer nå er at vi går inn i diskusjoner med de ansattes organsasjoner for å finne løsninger på hvordan dette skal løses. Det er først når disse er foretatt at vi med sikkerhet vet hvor mange det er som blir rammet. Men anslaget vårt er altså at 500 blir permittert, sier sier konserndirektør John Andersen til NA24.

Tøft marked
Årsaken til at REC må kutte produksjonen skyldes markedsforholdene.

- Vi ser at det fortsatt er store lagre hos de store aktørene og at tilbudet vokser raskere enn etterspørselen, sier Andersen.

Selskapet rammes også av at flere land har kuttet i solsubsidieringen.

- Det er ingen tvil om at de ulike incentivsystemene, som i Tyskland og Italia, er helt avgjørende for markedsutviklingen på kort sikt. Men som industri har vi lenge vært forberedt på at disse vil bli redusert.

REC har også et stort produksjonsanlegg på Glomfjord i Nordland. Konserndirektøren utelukker ikke at dette også kan bli rammet.

- Det vil være uklokt i dag å utelukke en beslutning rundt det. Men vi hadde en tilsvarende situasjon i 2009 og da så vi at markedet kom kjappere tilbake enn hva vi så for oss, så vi følger fortløpende markedsutviklingen her, sier Andersen.

Selskapets produksjon i USA og Singapore vil ikke bli rammet.

135 milliarder forduftet
De siste årene har selskapet slitt tungt, med fallende priser, bortfall av solsubsidier i flere land og et dyrt investeringsprogram. Senest i fjor hentet selskapet inn flere krisemilliarder.

Les mer: Krise for Hagens stygge andunge

Tirsdag stuper aksjen med 10,39 prosent til 13,62 kroner og markedsverdien er nå på 13,5 milliarder kroner.

I november 2007 var REC-aksjen på 301, noe som ga selskapet en markedsverdi på 150 milliarder kroner. En periode var det kun Statoil som var mer verdt på Oslo Børs.

Her kan du følge REC på Oslo Børs

Den største aksjonæren i REC er Stein Erik Hagen-kontrollerte Orkla, med vel 40 prosent av aksjene. Orkla faller med 0,46 prosent til 49,87 kroner.

Her kan du følge Orkla på Oslo Børs

Pikant krangel
For en stund siden gikk tidligere Orkla-topp Finn Jebsen i en kronikk knallhardt ut mot Stein Erik Hagen.

Jebsen mener Hagen har hatt en negativ påvirkning på konsernet i sin rolle som styreleder. Årsaken er den svake aksjeutviklingen til Orkla under Hagens regime, og hovedanklagen var den tunge satsingen på solenergi i Renewable Energy Corporation (Rec) og Elkem Solar, som Orkla solgte til et kinesisk selskap.

I kronikken viste Jebsen blant annet til at Orkla-aksjen, i femårsperioden fra 2001 - 2006, steg med 16 prosent i snitt per år, Orklas gjeld var sjeldent og unntaksvis høyere enn at den kunne dekkes av aksjeporteføljen og at meravkastningen i konsernet i forhold til Oslo Børs var omkring 5 prosent årlig. Så etter at Hagen satte seg i sjefsstolen har aksjekursen falt fra 59 til 53 kroner, avkastningen er tilnærmet lik null og Orklas gjeld var dobbelt så stor som verdien av aksjeporteføljen.

Les også: - Hagen har gjort alt vi fryktet

Samtidig som Jebsen gikk ut og kritiserte Hagens ledelse av Orkla, svarte Hagen i Dagens Næringsliv med at han blir oppringt på telefonen av en anonym person med en forvridd stemme, som krever at Hagen må ut av Orkla. Hagen mener at det er Jebsen og hans folk som står bak, og ser oppringningene i sammenheng med negative oppslag i Aftenposten og Dagbladet, og mener det hele er en organisert svertekampanje for å få ham ut av Orkla.

Les mer: Vridd stemme mobber Hagen

Så skrev Hagen også en kronikk i Aftenposten der han kalte Jebsens angrep et eksempel på den lettest tilgjengelige, mest eksakte og minst anvendbare vitenskap. Etterpåklokskap.

Hagen mener det i ettertid er lett å påstå at den tunge satsingen på solenergi i årene fra 2005 til 2007 var feilslått, når en sitter med resultatet foran seg. Men at et annet hendelsesforløp enn det som skjedde vanskelig kunne skjedd.

Hagen skal også ha tatt med seg meglernestor Jan Petter Collier på et styremøte med mål om å selge seg ned i REC, men at dette ikke ble dunket igjennom.

Kommentarer til denne saken