Norsk kjøtt er tryggest i verden, men likevel en betydelig smittekilde, viser rapporten «Blir vi syke av norsk kjøtt?» fra Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).

FHI konkluderer med at norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte sykdommer - og at udesinfisert drikkevann er en hyppig smittekilde.

– For noen sykdommer som er sjeldne, men alvorlige, kommer smitten fra kjøttet, sier forsker og avdelingsleder Georg Kapperud ved Folkehelseinstituttet til Vårt Land.

Diaré
De to alvorligste sykdommene som kan spores til norsk kjøtt er diaréen «yersiniose» og parasittsykdommen «toksoplasmose». Smitte fra norsk kjøtt kan gi kroniske leddbetennelser og føre til revmatisme, ifølge forskerne.

Svinekjøtt er den vanligste smittekilden til denne diaréen.

Risikofaktorer ved kjøtt:

HTML EMBED

Varmholding ved for lav temperatur (< 60 grader)

HTML EMBED

Utilstrekkelig eller for langsom nedkjøling

HTML EMBED

Oppbevaring ved romtemperatur

HTML EMBED

Utilstrekkelig oppvarming av matrester

HTML EMBED
Les hele rapporten her (ekstern lenke)