Gå til sidens hovedinnhold

Norsk rekord i våpeneksport

Solgte våpen og ammunisjon til en verdi av 2,16 milliarder kroner i 2007.

I 2007 eksporterte Norge mer våpen enn noen gang, for hele 2,16 milliarder kroner. Mer enn tre fjerdedeler selges til andre Nato-land, og USA er den største kunden, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sjuende størst
Ifølge tall fra FNs database for utenrikshandel, lå Norge i 2006 på sjuende plass på lista over de største våpeneksportørene i verden, med 3,5 prosent av markedet. USA topper med 46 prosent. Av europeiske land eksporterte Italia, Frankrike og Tyskland mer våpen enn Norge.

Reelle tall - inkludert underrapportering og illegal våpenhandel - sier statistikken til SSB ikke noe om, og Norges faktiske rolle i verdensmarkedet blir vanskelig å avgjøre.

Våpendeler og USA
Økningen i eksportinntektene skyldes hovedsakelig to ting. Eksport av våpen og våpendeler og eksport til USA. Våpen og -deler er den delen av militært materiell som har økt mest de siste årene.

- Eksporten av denne varetypen endte i 2007 på nærmere 1,2 milliarder kroner og utgjorde mer enn halvparten av samlet norsk eksport av militærutstyr, opplyser SSB.

Samtidig har USAs rolle økt betraktelig. Eksporten til USA står for 43 prosent av all våpeneksporten i 2007.

Eksporten til land utenfor Nato har falt, bortsett fra til Sverige og Finland.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem