Sommeren 2012 flyttet Bersant Celina fra Strømsgodset til Manchester City i England. I vår skrev han under på en proffkontrakt med storklubben.

Siden har det vært litt stille rundt 18-åringen, men tirsdag gjorde han seg svært bemerket i ungdommens Champions League, UEFA Youth League.

Nordmannen nettet to ganger for Citys ungdomslag mot Bayern München og har i ettertid fått masse skryt for innsatsen på sosiale medier. Lars Martin Andersen, som kommenterer UEFA Youth League for Eurosport, mener det skrytet unggutten nå høster er fullt fortjent. Han er imponert over Celina.

- Det er vel fortjent. Han var veldig god. Han finner de rette rommene og har riktig plassering i banen. Han har også evnen til å være der innleggene kommer. Det var også avslutninger av utsøkt kvalitet, sier han til Nettavisen.

- City vil satse
Celina vartet opp med to scoringer i kampen. Først en avslutning på halv volley og deretter en leken og frekk chip over en utrustende tysk målvakt.

VIDEO: Se målene til Celina i Eurosports blogg

Andersen tror City har store forhåpninger til nordmannen.

- Dette er hans andre sesong i City. De har gitt han en treårskontrakt og da venter de at han skal ta steg i klubben. Han har nå kommet inn i laget til Patrick Vieira og blitt litt varm i trøyen der. Etter hvert får han nok være med i seniorsatsingen til klubben, så fort han er uteksaminert hos Vieira, sier han.

- Er det en spiller de har stor tro på?

- Ja, selvfølgelig. Han hadde ikke fått tilbud om proffkontrakt om de ikke hadde troen på ham. I City er de strenge på slikt, det er tross alt mange spillere i rekkene der. De som City vil satse på, blir også satset på.

- Hvor høyt nivå holder han, sammenlignet med de andre ungguttene?

- Vel, han er blant dem som gjør mål i en avgjørende Youth League-kamp. Det er en bra prestasjon, men han har også en bra gruppe spillere rundt seg. Celina er fortsatt ung, og skal utvikle seg videre, men han er en veldig god spiller. Hvor god han kan bli, er umulig å si, men han har vist kvaliteter.

Ronaldo-kvaliteter
Etter prestasjonen mot Bayern ble den norske unggutten sammenlignet med blant andre Cristiano Ronaldo på nettet. Andersen mener det blir litt urettferdig å sammenligne på den måten, men ser noen av de samme kvalitetene.

- Jeg kommer ikke på noen konkret spiller å sammenligne ham med, men jeg ser jo tendenser til flere av de samme kvalitetene som Ronaldo har. Mye handler om avslutningsteknikk. Celina har trent mange timer alene, mange timer. Han er ekstremt god teknisk og der er det flere enn Ronaldo som er, du har jo også Lionel Messi, men nå skal ikke jeg skryte Celina helt opp i skyene, sier han til Nettavisen.

Andersen mener unggutten fortsatt har mye å lære, men føler seg trygg på at han kan ta ytterligere steg under Patrick Vieiras kyndige ledelse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Han må ha utviklet seg veldig bra, allerede, siden de falt ned på å gi ham proffkontrakt. Det er et trangt nåløye. Vieira har uttalt at han disse spillerne på Youth League-laget er i en viktig læringsfase nå. Det er en homogen gruppe, som ser ut til å ha lært av tapet mot Benfica i kvartfinalen i forrige sesong, der de faktisk rundspilte Benfica. Det er viktig at spillerne lærer og vet hva som skal til. Jeg tror Vieira også er en veldig bra trener, sier han.

- Bør han dra ut på lån etter hvert?

- Det kommer litt an på hvordan han er skrudd sammen og hvor mange sjanser han får til god matching etter hvert. I City er det vanlig at ungguttene får hospitere på A-lagstreninger, og enn så lenge er det bra utviklingsmuligheter i City. Det er for tidlig å snakke om et lån nå. Han spiller også på U21-laget til City, sammen med eldre spillere. Dette er et av de beste U21-lagene i Premier Leagues U21-liga, sier Andersen.

Velger Kosovo?
Celina, som har kosovoalbanske aner, har en rekke U-landskamper for Norge, men har tidligere uttalt at han ønsker å spille for Kosovos landslag.

Håpet er likevel ikke helt ute for Norges Fotballforbund.

- Jeg tror ikke dette er definitivt. Ikke før han blitt uttatt på landslaget til Kosovo og spiller en offisiell kamp for dem. Først da er alle broer til Norge brent. Han har 15 U-landskamper for Norge og én U-landskamp for Kosovo.

- Her må Norge komme på banen og vise at vi kan tilby ham noe. Slike talent vokser ikke på trær, mener Eurosport-kommentatoren.

Kosovos landslag har fortsatt ikke fått grønt lys til å spille offisielle kamper i regi av FIFA eller UEFA, men har i år spilt sine første treningskamper. I mars var Celina med mot Haiti, sammen med folk som Ardian Gashi, Avni Pepa, Zymer Bytqi og Flamur Kastrati - som alle har norsk pass.

Kosovo har senere spilt kamper mot Tyrkia, Senegal og Oman, og den norske City-spilleren var også involvert i sistnevnte møte.

Det er fortsatt ikke avgjort hvorvidt Kosovo vil bli et fullverdig medlem av FIFA og UEFA, men nasjonen har et håp om at det vil skje i nær framtid.

P.S. Agenten til den norske unggutten er for øvrig tidligere Liverpool-, Real Madrid- og Manchester United-spiss Michael Owen.