Gå til sidens hovedinnhold

Norsk støtte til Qurie

Utenriksminister Jan Petersen uttrykker støtte til Palestinas nye regjering etter at ministergruppen ble godkjent av den palestinske lovgivende forsamlingen (PLC).

- Det er viktig at det nå er kommet en regulær palestinsk regjering på plass, sier utenriksminister Jan Petersen i en pressemelding.

Den nye regjeringen ledes av Ahmed Qurie.

Vekt på veikart

- Iverksettelsen av det såkalte ”Veikartet for fred” må nå gjenopptas så raskt som mulig, mener han.

Utenriksministeren gir også uttrykk for at han mener den nye palestinske regjeringen må gjennomføre konkrete og troverdige tiltak for å få stanset alle terrorangrep mot israelere.

- Det er avgjørende at den nye regjeringen får kontroll over sikkerhetssyrkene, slik det er forutsatt i ”veikartet”. Sikkerhet kan imidlertid ikke sees uavhengig av den politiske situasjonen forøvrig. Palestinerne trenger støtte til å ta et oppgjør med de militante gruppene, sier utenriksminister Petersen.

Stiller krav til Israel

Han mener Israel best kan bidra ved å iverksette israelske forpliktelser i henhold til Veikartet. Disse forpliktelsen går blant annet ut på å avstå fra militære aksjoner, å fryse utvidelsen av bosettingene og åstanse all videre bygging av sikkerhetsmuren på okkupert palestinsk land.

- Ved dannelsen av den nye palestinske regjeringen har fredsbestrebelsene i Midtøsten fått en ny sjanse. Jeg oppfordrer nå partene til å utnytte denne på beste måte slik at Veikartet, som skal lede til en palestinsk stat i 2005, kan iverksettes uten ytterligere forsinkelser, sier Utenriksministeren.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen