Gå til sidens hovedinnhold

Norsk tråler løslatt fra arrest

En misforståelse skal ha vært årsaken til at den norske tråleren «Langenes» ble arrestert av russisk kystvakt.

Den norske tråleren «Langenes» med et mannskap på 16 om bord ble bordet av tre russiske inspektører onsdag kveld på Østbanken like øst for grensa i russisk sone, skriver avisa Nordlys . «Langenes» eies av Gjøsund Fiskebåtrederi på Valderøy på Sunnmøre.

Torsdag kveld melder TV 2 Nyhetskanalen at tråleren er løslatt. De venter nå på los for å forlate havnen.

Se video på TV 2 Sumo

Rederiet eies av AS Roaldsnes, der Tore Harald Roaldsnes er daglig leder. Han sier til Nordlys at han ble varslet om arrestasjonen rundt klokka 20.30 onsdag kveld.

Torsdag sier Roaldsnes til TV 2 Nyhetskanalen at saken er i ferd med å løse seg. Han sier han har fått forsikringer om båten vil bli frigitt. Arrestasjonen skal skyldes en misforståelse.

Årsaken til bordingen skal være nye russiske regler som trådte i kraft fra 1. november. Verken Roaldsnes eller norske myndigheter var kjent med det nye regelverket.

Reglene gjelder sjekkpunktet der norske skip skal passere over grensa. «Langenes» gikk over ved det gamle sjekkpunktet. I tillegg er norske fartøy i henhold til de nye reglene forpliktet til å rapportere daglig om fangsten til de russiske fiskerimyndighetene.

Roaldsnes sier han har løpende kontakt med skipperen om bord på «Langenes».

- Det er klart at dette er en fortvilet og stressende situasjon. Skipper og mannskap forholdt seg rolig ved aksjonen, og vi følger selvsagt ordren fra en meget bestemt russisk skipssjef, sier han.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai