Gå til sidens hovedinnhold

- Norsk viktigere enn engelsk

Næringsminister mener manglende norskkunskaper i HydroStatoil-styret er verre enn at Kjell Bjørndalen ikke kan engelsk.

Høyres nestleder i energi- og miljøkomiteen, Børge Brende, gikk onsdag hardt ut mot utskiftningen av Kaci Kullmann Five og Anne Kathrine Slungård i StatoilHydro-styret.

Brende har hevdet de to ble byttet ut med Fellesforbundets avtroppende leder Kjell Bjørndalen fordi de hadde feil partifarge.

Nå tar næringsminister Dag Terje Andersen til ordet. Han reagerer kraftig på Brendes beskyldninger om at utskiftningen var politisk motivert.

- Tjuven tror at alle stjeler. Vi fører ikke en politikk der vi bytter ut styrer og erstatter dem med våre egne, slik Brende sto for, sier Andersen til Nettavisen.

- Ikke min beslutning
Næringsministeren sier han ikke hadde noe med å få Five fjernet fra styret i HydroStatoil.

- Nei, vi har ikke bedt om å få henne byttet ut i det hele tatt. Dette var en beslutning gjort av valgkommitéen. Slungård har jo selv avkreftet Brendes påstand, sier han.

Burde snakket norsk
Kjell Bjørndalen sa til Nettavisen torsdag at han hadde «veldig begrensede» engelskkunnskaper. Næringsministeren synes mangelen på norskkunskaper hos enkelte i styret er et større problem.

- Det er rart Brende reagerer på dette, all det tid det sitter en engelskmann i styret i et norsk selskap og ikke kan snakke norsk, sier Dag Terje Andersen til Nettavisen.

- Generelt må jeg si at det er viktigere for selskapet at det blir holdt gode innlegg på norsk eller stotrende engelsk, enn dårlige innlegg på flytende engelsk, legger han til.

Kjente til engelskkunnskapene
Videre sier næringsministeren valgkommiteen visste om at Bjørndalen snakket dårlig engelsk.

- Så de mente engelskkunnskapene ikke var så viktige?

- De var i hvert fall kjent med at han ikke var spesielt god i engelsk. De har likevel kommet fram at kompetansen hans er så god at de likevel ville ha ham med, sier Dag Terje Andersen til Nettavisen.

Andersen oppgir Bjørndalens kompetanse innen norsk leverandørindustri som en av grunnene til at han ble spurt om å være med i styret, til tross for at han vil kunne få problemer med konsernspråket.

Alt skjer på engelsk
Avdelingsleder for bemanning i Statoil, Ingrid Hellevik, slår fast at konsernspråket i Statoil er engelsk.

Hun sier det forventes at de ansatte både behersker og forstår engelsk.

- Taler, styremøter og mail foregår ofte på engelsk, sier hun.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka