- To norske jagerfly er på oppdrag over Libya natt til fredag. De er ventet tilbake til basen på Kreta i løpet av morgentimene fredag, bekrefter kilder i Forsvaret overfor NRK.

Jagerflyene var tilbake på basen ved 04-tiden.

Dette er det andre oppdraget norske jagerfly blir sendt ut på under operasjonen «Odyssey Dawn». Torsdag kveld kom de norske jagerflyene tilbake fra sitt første oppdag i Libya, som varte i om lag fem timer.

- Jeg kan bekrefte at vi nå har startet deltakelsen i operasjonen, og at vi har vært med fly i libysk luftrom, sa oberstløytnant John Ingen Øglænd i Forsvaret til Nettavisen.

Les også: Nato overtar kommandoen

- To fly har vært ute
Øglænd ville ikke si hva oppdraget gikk ut på, men bekreftet at de norske jagerflyene ikke hadde med våpen.

- Vi har vært ute med to fly, og de har returnert til basen på Kreta. Det var ikke levert våpen på dette oppdraget, sa Øglænd.

Følg Forsvarets kunngjøringer om den norske deltakelsen i Odyssey Dawn her

- Vi er i en pågående operasjon, og kan derfor ikke si mer om oppdraget, presiserte han.

Tause om oppdrag
Oberstløytnanten sier deres mål er å være åpne om Norges deltakelse i Libya-operasjonen.

- Vår intensjon er så raskt som mulig å komme ut med så mye informasjon som vi kan om operasjonen.

Ifølge VG var oppdraget til de to jagerflyene natt til fredag å saumfare Libya på jakt etter Gaddafis mobile missilramper. Selv om mye av luftvernskapasiteten til den libyske lederen er slått ut, har Gaddafi fortsatt en del mobile missilramper, opplyser forsvarssjef Harald Sunde til avisen.

Torsdag kveld ble det kjent at Nato trolig overtar kommandoen i det internasjonale oppdraget. Det er USA som innledet oppdragene lørdag.

Torsdag ble det også kjent at franske jagerfly hadde skutt ned ett av Gaddafis jagerfly som hadde brutt flyforbudssonen, over havnebyen Misrata.

Alle nødvendige midler
De seks norske F16-flyene som er utplassert på Kreta, er Norges bidrag til den internasjonale kampanjen som skal håndheve FN-resolusjon 1973. Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd forrige torsdag, og åpner for bruk av «alle nødvendige midler», med unntak av okkupasjon, for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

De norske kampflyene skal være i stand til å delta på ulike oppdrag i Libya, som blant annet informasjonshenting, luft til luft-operasjoner og luft til bakke-operasjoner.

USA, Frankrike og Storbritannia har allerede utført flere hundre enkeltflyginger med sine fly i libysk luftrom.