Gå til sidens hovedinnhold

Norske gutter (8 og 10) hjem alene

Tirsdag formiddag kom to norske gutter på åtte og ti år ruslende inn på Kastrup, barføtt og kun iført shorts og fotballtrøye. Guttenes foreldre er blant de savnede i Thailand. To norske gutter ble onsdag funnet døde.

Meldingene om omkomne fortsetter å komme fra de katastroferammede områdene. Onsdag kom meldinger om at en norsk treåring og en 12 år gammel norsk gutt er funnet omkommet.

Hjem alene
«Flodbølge-tragedien rykket for alvor inn på Køvenhavn Lufthavn i går morges», skriver danske BT i dag, og forteller historien om de to norske brødrene som ankom med flyet fra Bangkok - alene. Foreldrene deres er savnet i Thailand, etter flodbølge-katastrofen 2. juledag.

- Et ungt par tok seg av dem og fikk dem på flyet. Paret fulgte selv de to guttene om bord i flyet og var med dem til familien tok i mot dem i København, sier informasjonssjef Troels Rasmussen i SAS til TV 2 Nettavisen.

Ifølge danske BT.dk var de to guttene barbent da de kom ut av flyet i minusgradene. Åtteåringen var bare iført en shorts og en altfor stor fotballskjorte med thailandsk skrift, mens storebroren på ti var pakket inn i et tykt teppe. Begge guttene var forslått, og blikkene i øynene deres var fjernt og fortapt.

Rasmussen forteller at de to guttene ble tatt i mot av familiemedlemmer, trolig mormor, helt ute ved flyet. Familien hadde med seg klær til dem, og de fikk komme inn og skifte før de ble registrert av politiet.

- Det var svensk politi som registrerte de to guttene, så først trodde jeg de var svenske. Men jeg er temmelig sikker på at de var norske, sier Rasmussen, og understreker at svensk politi sto for registreringen av mange av de reisende om bord i det samme flyet.

Ifølge informasjonssjefen var det i alt tolv nordmenn blant de 68 om bord i flyet. Han sier guttene og familen ikke reiste videre med SAS, og at han derfor ikke vet hva som skjedde med dem videre.

Uten klær og penger
Mange av de som kom med flyet, og med senere fly, har mistet alt de eier. De har verken pass, penger eller klær, og kommer i de klærne de var iført på stranden da flodbølgen kom.

- Vi tar deres navn, på tro og lov, og flyr dem hjem. Der registreres de av politiet, og får klær. Er det ikke familie som møter dem, sørger vi for at de får klær og mat, sier Rasmussen til TV 2 Nettavisen.

- Det økonomiske antar vi ordner seg senere, legger han til. Informasjonssjefen sier videre at personellet om bord i flyene er trent til å takle slike vanskelige situasjoner, og at det står fagfolk og venter når flyene ankommer København.

- De neste dagene vil vi se mange slike situasjoner. Splittede familier og sørgende kommer hjem. Det viktigste vi kan gjøre, er å bringe dem hjem og gjenforene dem med familiene her hjemme, sier han.

Treåring funnet død
En tre år gammel gutt fra Drøbak ble onsdag funnet omkommet, melder Akershus Amtstidende ifølge NRK.

Treåringen var på ferie sammen med faren, moren, en bror og besteforeldrene. Moren og broren slapp uskadd fra flodbølgen, mens faren er innlagt på sykehus med alvorlige skader. Besteforeldrene er blant de savnede.

12-åring funnet død
Familien til 12 år gamle Martin Aanestad fikk onsdag den tunge meldingen om at gutten er funnet død i Khao Lak i Thailand, melder VG Nett.

12-åringen var på ferie i Thailand sammen med foreldrene og storebroren Marius (15). Begge brødrene ble skylt bort da flodbølgen kom søndag, men etter et døgn viste det seg at storebror Marius var blitt plukket opp av et militærhelikopter og fløyet til Bangkok.

Faren lette etter Martin (12) i Khao Lak i går, men i dag kom altså meldingen om at han var funnet omkommet.

- Vi har fått en sikker bekreftelse på at det er ham. Han ble funnet omkommet i jungelen, sier onkel Kenneth Aanstad, som er familiens talsmann, til VG Nett.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken