- To norske jagerfly er på vei mot sitt første oppdrag over Libya. De lettet fra flybasen på Kreta torsdag formiddag, opplyser major Eystein Kvarving til NRK.

Følg Forsvarets kunngjøringer om den norske deltakelsen i Odyssey Dawn her

Den formelle avgjørelsen om det norske bidraget til militæroperasjonen i Libya kom på plass onsdag. I et ekstraordinært statsråd besluttet regjeringen at de seks kampflyene blir satt under den amerikanske Nord-Afrika kommandoen med base i Tyskland.

- Jeg kan bekrefte at vi har et par fly som har tatt av. De tok av for cirka 30 minutter siden, sier talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, til Nettavisen.

Flyene tok av like etter klokken tolv torsdag ettermiddag.

Første oppdraget under Odyssey Dawn
- Er kampflyene på vei inn i libysk luftrom?

- Vi vil ikke gå inn på detaljer på hva de skal gjøre. Vi kan bare bekrefte at de første flyene har tatt av i det første oppdraget under Odyssey Dawn. Vi vil ikke gå inn på varighet eller type oppdrag eller andre detaljer, sier han.

Det er om lag 40 mil fra flybasen Souda bay på Kreta til den libyske kystlinjen.

Alle nødvendige midler
De seks norske F16-flyene som er utplassert på Kreta, er Norges bidrag til den internasjonale kampanjen som skal håndheve FN-resolusjon 1973. Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd forrige torsdag, og åpner for bruk av «alle nødvendige midler», med unntak av okkupasjon, for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

De norske kampflyene skal være i stand til å delta på ulike oppdrag i Libya, som blant annet informasjonshenting, luft til luft-operasjoner og luft til bakke-operasjoner.

USA, Frankrike og Storbritannia har allerede utført flere hundre enkeltflyginger med sine fly i libysk luftrom. Ifølge Storbritannia har de internasjonale styrkene allerede maktet å slå ut luftkapasiteten til Muammar al-Gaddafi.