Gå til sidens hovedinnhold

- Norske karuseller er sikre

Nyere og mer moderne enn «Rainbow».

I Norge er det park- og tivolitilsynet til Det Norske Veritas som har gjennomfører tilsyn av sikkerheten i norske fornøyelsesparker.

Ingen «ulykkeskaruseller» i Norge
Etter ulykken på Liseberg tirsdag vil DNV nå jobbe med å få klarhet i hva som forårsaket ulykken.

Det finnes ingen identiske karuseller i Norge som den som er i Liseberg, men det finnes et sted mellom fire og 11 lignende. Karusellen «Rainbow» ble bygd i 1983.

- De karusellene som finnes i Norge er i snitt nyere og har mer moderne teknologi, sier assisterende daglig leder i park- og tivolitilsynet, Jan Bøen til Nettavisen.

- Vil vurdere gjennomgang
DNV venter nå på svar fra Sverige om hva som forårsaket ulykken.

-Hvis det viser seg å være svikt i rutiner eller teknisk utstyr og det er sammenlignbart eller relevant i Norge, så vil vi vurdere en gjennomgang av disse, sier Bøen til Nettavisen, og legger at det er stor fokus på sikkerhet i norske fornøyelsesparker.

- Sikkerheten i norske parker er veldig bra, og vi har regelmessige sjekker av rutiner og at kontroll og vedlikehold blir fulgt.

Kjører stikkprøver
DNV har tilsynsrollen i norske fornøyelsesparker, permanente og omreisende, og Bøen sier at det er flere tester årlig. En gang i året gjennomføres kontroll av vedlikeholds- og montasjesystemet som tivoliet skal følge.

- Vi kjører også stikkprøver, men det er parkenes jobb å ivareta sikkerheten selv. Vi har tilsynsrollen og overvåker sikkerheten og at drifts- og vedlikeholdsinstruksene blir fulgt, sier Bøen.

Ved siden av sjekkene fra DNV, har parkene selv regelmessige kontroller av sikkerheten.

Jobber med å få oversikt
DNV jobber nå med å skaffe oversikt over alle registrerte ulykker og feil på norske fornøyelsesparker og omreisende tivoli de fra de siste 10-15 årene. Parkene og tivoliene har varslingsplikt ovenfor DNV og politiet, og Bøen tror ikke det er snakk om store mørketall.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken