OSLO (Nettavisen): - Det er fortsatt lavsesong, men vi ser helt klart en økning i antall båter, sier norske Kim Clausen, som koordinerer Leger Uten Grensers internasjonale innsats i Egeerhavet. Overfylte og noen ganger synkeferdige båter med migranter og flyktninger på vei fra Tyrkia til Hellas er blitt hverdagskost for Clausen og hans team.
- Hører om voldtekter og overgrep
- Vi ser også en kraftig økning i andelen kvinner og barn. Det kan være et resultat av signaler om strammere asylpolitikk og muligheter for familiegjenforening i EU-landene. Mange vil prøve å komme seg over mens det ennå er tid. Mange av kvinnene som kommer har ektefeller eller brødre i Europa. Det er en sårbar gruppe, og vi hører ofte om voldtekter og overgrep på tyrkisk side og underveis, sier Clausen på telefon til Nettavisen. Hans team opererer i området utenfor Molyvos på Lesvos.
80.000 så langt i år
Antallet flyktninger og migranter som ankommer Hellas og Italia sjøveien over Middelhavet har passert 80.000 så langt i år. Det er en kraftig økning sammenlignet med samme periode i fjor, da tallet var nær 12.000.
Den internasjonale organisasjonen for migrasjon ( IOM) rapporterer at det per 14. februar har kommet 78.333 personer sjøveien til Hellas og 5987 til Italia. I samme periode er det registrert i alt 410 dødsfall. Her er det en liten nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, da det ble registrert 428 døde.
Listhaug roper varsku
Innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) har overfor Nettavisen og i Stortingets spørretime onsdag gitt uttrykk for at økningen i antall ankomster kan være en pekepinn om at 2016 vil bli et nytt rekordår for asylankomster til Europa.
Les også: - Stengte grenser kan gi store flyktningleirer i Europa
- Hvis vi ser på ankomstbildet til Europa nå, så er det all grunn til å rope varsku. I januar i fjor kom det 2000 asylsøkere fra Tyrkia til Hellas, i år er det kommet 60.000. Vi kan absolutt ikke utelukke en ny rekord av asylankomster til Norge. Derfor er det også så viktig å få gjort innstramminger, slik at vi er i stand til å håndtere dette, sa Listhaug til Nettavisen tirsdag.
Les også: Listhaug: - Utelukker ikke ny rekord i antall asylankomster
Kim Clausen i Leger Uten Grenser peker på at Natos varslede innsats i området også kan forklare noe av økningen i begynnelsen av året.
Les også: NATO rykker til Egeerhavet
Kan bli returnert til Tyrkia
- Mange vil nok prøve å komme over før Nato kommer med sine skip. Nå er Tyrkia klassifisert som et trygt sted, og de som kommer kan bli tatt om bord på et Nato-skip og sendt tilbake. Jeg er redd dette bare vil føre til at folk bare finner vanskeligere og farligere ruter. Dette kan komme til å skape en enda farligere situasjon for flyktningene, sier Clausen til Nettavisen.
Krever trygge, lovlige ruter
Leger Uten Grenser har pekt på at søk- og redningsoperasjoner ikke er løsningen på flukten over havet, men bare et midlertidig tiltak for å redusere antallet liv som går tapt. Organisasjonen har krevd trygge og lovlige ruter til Europa for flyktningene.
I fjor hjalp Leger Uten Grenser over 23.000 mennesker i nød i Middelhavet og Egeerhavet, enten gjennom direkte redning eller ved hjelp av overflytting fra eller til andre fartøy. De deltok i 120 redningsaksjoner. Data fra skipet Bourbon Argos viser at 43 prosent hadde behov for medisinsk hjelp, 8 prosent hadde et alvorlig helseproblem, 1,4 prosent var gravide kvinner.