OSLO (Nettavisen): - Kynismen har ingen grenser. Vi har ofte sett redningsvester fylt med pakningsmateriale. De har noe flyteevne, men suger til seg vann på få minutter.

Les også: 31.145 søkte asyl i Norge i 2015

Det sier norske Kim Clausen fra Sandefjord til Nettavisen. Når vi ringer, står han på en strand på Molivos nord i Hellas og tar en pause i redningsarbeidet. Han er en del av den internasjonale innsatsen for å redde båtflyktninger som prøver å nå Hellas fra Tyrkia. Som søk- og redningsleder for Leger uten grenser er han inne i sin tredje måned i Egeerhavet. Her samarbeider Leger Uten Grenser med Greenpeace.

Les Kristin Gjelsviks blogg: Da var det avgjort ... jeg reiser!

Med skjult kamera i Tyrkia

TV 2 kunne onsdag vise hvordan man på tyrkisk side av Egeerhavet skor seg på flyktningetrafikken. TV 2s reporter utga seg for å være flyktning og ble tilbudt dårlige redningsvester og en plass i en båt over til Hellas.

Kim Clausen kan bekrefte bildet av dårlige farkoster, der flyktninger og migranter er stuet sammen - og redningsvester som skulle vært kastet.

- Vi har til og med sett redningsvester fylt med strå. En britisk organisasjon gjorde en test her. De åpnet 300 redningsvester, og bare to var av god kvalitet, sier Clausen til Nettavisen.

- Menneskesmuglerne er avskum. Vi har sett eksempler på at flyktningene forsøker å organisere seg selv, fordi de vet at smuglerne er voldelige og farlige, sier han.

Den norske hjelpearbeideren fortviler over av så mange tvinges til å ta den farlige sjøveien i sitt forsøk på å nå Europa.

Gjør fire-fem redningsoperasjoner hver dag

- Akkurat i dag er det rolig. Det er vind og kraftige dønninger, og båtene klarer ikke å gå ut. Men hver dag pleier vi å gjøre fire, fem redningsoperasjoner. På hver av dem kan det være snakk om båter med med 50-60 personer om bord. Et par ganger i uka ser vi båter med 200-300 mennesker om bord.

Over 1 million flyktninger og migranter kom til EU i fjor, de fleste av dem via Tyrkia. Norge opplevde en eksplosiv asylstrøm i fjor høst og endte opp med rekordhøye 31.145 asylsøknader.

3771 druknede registrert

2015 var det dødeligste året som er registrert på Middelhavet. 3771 menn, kvinner og barn er offisielt registrert druknet eller savnet langs Europas kyst. Det virkelige tallet er trolig langt høyere.

Leger Uten Grenser understreker at søk- og redningsoperasjoner ikke er løsningen på krisen. Organisasjonen mener antallet liv kunne vært tapt hvis grensepolitikken hadde vært mindre restriktiv.

Vil ha trygge ruter til Europa

- Trygge og lovlige ruter til Europa må opprettes som et alternativ til dagens farlige og umenneskelige reiseveier. Europa må sørge for lovlige og trygge muligheter til å søke asyl, slik at færre ender opp med å legge ut på de livsfarlige reisene i utgangspunktet, sier Lindis Hurum, som selv har deltatt i redningsarbeidet.

Fortsetter i Egeerhavet

Leger Uten Grenser avslutter nå sin søk- og redningsoperasjon i Middelhavet, men fortsetter arbeidet i Egeerhavet.

Siden arbeidet begynte for åtte måneder siden har 20.129 mennesker blitt reddet, og det har blitt utført 120 separate søk- og redningsoperasjoner av Leger Uten Grensers tre båter.

- Flere tusen mennesker krysser havet mellom Tyrkia og Hellas nå i et desperat forsøk på å nå Europa, sier Kim Clausen, som ikke ser noen snarlig slutt.

- Så lenge krigen herjer, vil ikke dette stoppe.

- Lykkejegere finnes

- Ikke alle som velger denne ruten til Europa kommer fra land som herjes av krig. Hva tenker du om det?

- Lykkejegere vil alltid finnes, men her er det ikke i nærheten av en promille. Og mange av de vi kanskje vil kalle lykkejegere, er økonomiske flyktninger som vil prøve å skaffe seg et bedre liv. Poenget er at dette kan gjøres på en trygg måte. Folk behøver ikke å risikere livet. Hvis det åpnes en humanitær korridor, kan vi behandle søknadene før de kommer til Europa, sier Clausen.


Skisserer løsning for færre båtflyktninger

UDI-direktør Frode Forfang har skissert et system der Europa hvert år tar imot opptil flere hundre tusen flyktninger på kvote og fordeler dem mellom landene. Antallet kan variere fra år til år og tilpasses den aktuelle flyktningsituasjonen, tenker han. Det, argumenterer Forfang, kan sikre at de med størst behov i større grad får beskyttelse fordi utvelgelsen skjer på forhånd. Og de som kommer, slipper å betale menneskesmuglere og risikere livet på en farlig reise. Familier kan i større grad komme samlet.

Les Frode Forfangs blogg her: Et bedre internasjonalt flyktningsystem