Gå til sidens hovedinnhold

Norske ledere skal på handletur

– 80 prosent har planer om oppkjøp i 2011.

– Det vil bli en økning i antall oppkjøp av hele eller deler av virksomheter i 2011, skriver KPMG i en melding.

Til KPMG sier nesten 80 prosent av de spurte, i undersøkelsen Competing for Growth, at de har planer om oppkjøp, eller nedsalg i løpet av 2011.

Ifølge KPMG er det lederne for Industri og energi bedrifter som skal være mest bekymret for å bli kjøpt opp, eller fusjonert inn i et annet konsern.

Selv om 80 prosent sier de skal kjøpe finnes det de som skal selge også. Over 30 prosent av bedriftslederne sier de har planer om nedsalg også.

Fortsatt vekst
Over 75 prosent av de spurte gir uttrykk for at de forventer en fortsatt vekst i antall fusjoner i 2011. Og blant de 100 nordiske lederne som har besvart undersøkelsen tror majoriteten at det er Sverige som il oppleve den største veksten.

– Et av de store skiftende vi nå ser, er at nordiske ledere mener at Kina vil bli den største oppkjøperen i 2011. I fjor var det de amerikanske selskapene som både var størst i antall oppkjøp og på totalsummen for handlene, fulgt av selskaper fra Storbritannia og Irland, sier partner Jonathan Farnell i KPMG. Han er ansvarlig for rapporten i Norge og for forretningsområdet transaksjoner og omstrukturering i selskapet.

Mens de skandinaviske lederne tror at det er kinesiske selskaper som vil handle mest i Norden, tror de samme lederne at nordiske selskaper mest sannsynlig vil handle i Russland, i Samveldet av uavhengige stater og med Tyskland.

37 prosent av de spurte mener selskaper med mye kapital vil være den viktigste enkeltårsaken til økt aktivitet, mens 35 prosent mener oppkjøpsfondenes aktivitet viktigst. 20 prosent av lederne sier at salg av virksomhet som ikke er definert som kjernevirksomhet, vil være det viktigste.

– Høy forventning til pris
– Nær halvparten av lederne mener at potensielle selgeres egne prisvurderinger er den viktigste grunnen til at mulige salg ikke skjer. Hindringene for salg er at selger vil ha for høy forventning til pris på det de ønsker å selge, mens 36 prosent mener at mangel på kapital er den viktigste hindringen, sier Farnell.

Oppkjøpsfondene vil bli mer aktive i 2011. 84 prosent av lederne forventer økt aktivitet både som kjøpere og selgere.

– Vi har hatt en kontinuerlig vekst i forespørsler fra oppkjøpsfond det siste året, som ønsker hjelp i oppkjøps- eller salgsprosesser. Ut fra hva de nordiske lederne nå sier bør de også i år få et meget aktivt år, spår Jonathan Farnell.

Les flere saker på NA24

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong

Kommentarer til denne saken